Autoritățile vor oferi sprijinul necesar jurnalistului Serghei Ilcenko, eliberat de administrația de la Tiraspol

Serghei IlcenkoGuvernul Republicii Moldova își exprimă satisfacția pentru faptul că jurnalistul din regiunea transnistreană, Serghei Ilcenko este pus în libertate și condamnă faptul că administrația de la Tiraspol l-a deținut timp de 4 luni în arest pe motive politice. Autoritățile de la Chișinău vor oferi jurnalistului suportul necesar pentru a se readapta la viața normală, de după detenție, informează MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.
Amintim că la 18 martie curent, urmare a postărilor sale şi a luărilor de atitudini pe rețelele de socializare, Serghei Ilcenco a fost arestat la Tiraspol, fiind acuzat de pretinse acțiuni de extremism. Pe parcursul celor 4 luni de detenție ilegală, autoritățile Republicii Moldova, dar și o serie de organizații ale societății civile și instituții internaționale au făcut mai multe demersuri pentru eliberarea imediată și necondiționată a jurnalistului, precum și pentru respectarea drepturilor familiei sale.
De altfel, urmare a presiunilor și persecuțiilor la care a fost supus fiul jurnalistului, Nicolae Ilcenco, acesta a fost nevoit să părăsească regiunea transnistreană şi s-a refugiat la Chişinău. Autoritățile moldovenești i-au asigurat cazarea și consilierea necesară în aceste condiții, fiind întreprinşi şi alţi paşi pentru a-l susține.
Instituțiile abilitate ale statului vor monitoriza evoluţia acestui caz. Serghei Ilcenko și familia sa vor continua să primească tot sprijinul necesar pentru restabilirea drepturilor lezate și reabilitarea socială și psihologică de pe urma persecuțiilor la care au fost supuși.
Biroul pentru reintegrare a menționat că în scopul de a preveni pe viitor asemenea abuzuri, acest caz va fi menținut pe agenda platformelor existente de dialog cu toți actorii implicați în procesul de reglementare a conflictului transnistrean ca unul foarte elocvent în ce privește respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.