Aportul de sodiu din mancarea restaurantelor este mai ridicat fata de mancarea din fast-food
Studiul a constatat că alimentaţia americanilor la restaurante sau fast-food-uri înseamnă cu 200 de calorii pe zi mai mult decât atunci când stau la domiciliu pentru a servi cina, publicat în European Journal of Clinical Nutrition.
Pentru studiu s-au analizat datele naţionale de sănătate şi de nutriţie prin sondaj (NHANES) în perioada 2003-2010, privind obiceiurile alimentare a 18,098 de adulţi care trăiesc în SUA.
Ca repere s-au măsurat aportul zilnic de calorii totale și 24 nutrienţi consideraţi a fi de importanţă pentru sănătatea publică, inclusiv sodiul şi colesterolul.
Rezultatele au arătat că măncarea din restaurante a fost la fel de nesănătoasă ca mâncarea de la fast-food-uri. Mai exact, preparatele servite la restaurant conţineau mai mult sodiu şi colesterol.
Aportul recomandat de colesterol reprezintă aproximativ 58 mg pe zi, iar în studiu sunt medii de 300 mg pe zi.
Studiul a dovedit că aportul de sodiu zilnic individual ar fi crescut media cu 300 mg înregistrat la fast-food şi cu 412 mg prin consumul de sodiu într-un restaurant.
Specialiştii, recomandă adulţilor să consume pe zi între 1.500 şi 2300 mg de sodiu. În prezent, studiile arată că americanii consumă aproximativ 3.100 mg de sodiu pe zi atunci când aceştia mănâncă la domiciliu.
S-a mai constatat că cei care au mâncat la restaurante sau fast-food-uri au consumat cu 3.49 g şi 2.46 g mai multe grăsimi saturate decât persoanele care şi-au preparat masa la domiciliu. Consumul total de grăsime fie la restaurant fie la fast-food a fost cu 10 g mai mare decât la domiciliu.