BNM a revizuit în creștere prognoza inflației pentru anul 2015, la 9,3 la sută

bnmChişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. Banca Naţională a Moldovei a revizuit în creștere prognoza inflației pentru anul 2015 la 9,3 la sută şi respectiv 11,6 la sută în 2016, față de 8,1 la sută şi 6,4 la sută cît anticipa în luna aprilie. Este a patra oară consecutiv cînd banca centrală se aștepta la o majorare a preţurilor mai mare decît estima anterior. Inflaţia va urca în acest an la cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani, potrivit datelor BNM, comunică MOLDPRES.Rata anuală a inflaţiei va depăşi în următoarele şase trimestre limita de sus a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5 la sută. Inflaţia va reveni sub nivelul de 6,5 la sută în trimestrul doi 2017, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu în cadrul conferinţei de presă ţinute astăzi cu ocazia prezentării Raportului asupra inflaţiei.Potrivit guvernatorului, „ieșirea temporară a inflației peste limita de sus a coridorului de variaţie este cauzată de deprecierea înregistrată în primele şase luni ale anului curent și de majorările efectuate și ulterioare de tarife la serviciile comunale”. În perioada următoare „factorii inflaționiști vor prevala”.
Prognoza actualizată, prezentată astăzi, comportă o serie de riscuri, inclusiv legate de accelerarea ritmului de creştere a preţurilor la alimente în anul 2015, în special din cauza deprecierii monedei naționale și a secetei, precum şi la combustibili în 2016 , care ar putea influența semnificativ evoluția inflației. Cea mai mare incertitudine cu privire la evoluția inflației este generată de „lipsa unei clarități cu privire la posibilele majorări ulterioare ale prețurilor reglementate, în special în anul 2016”.Guvernatorul BNM a mai precizat că „în pofida majorării prognozei inflației pentru anii 2015 și 2016, ținta inflației nu este modificată. BNM va continua să aplice ferm instrumentele monetare disponibile pentru a readuce inflația la nivelul țintei de 5 la sută”.
Cu referire la recenta majorare a ratei de bază pînă la 17.5 la sută şi a normei rezervelor obligatorii la depunerile în lei moldoveneşti pînă la 32 la sută, Drăguţanu a menţionat că această decizie ”reprezintă o continuare a înăspririi politicii monetare începute în luna decembrie 2014”. „Este un răspuns logic al BNM la accelerarea inflației din trimestrele viitoare”, a adăugat guvernatorul.Conform acestuia, rata dobînzii de politică monetară este ridicată, deoarece se așteaptă in viitor o inflație ridicată. Rata dobînzii va fi micșorată gradual, dacă prognozele BNM vor indica reducerea inflației.Potrivit datelor Băncii Naţionale, inflația medie anuală în perioada 2000-2009 a fost de 16.2 la sută şi a coborît în anii 2010-2014 la o medie de 5.85 la sută. Mai mult decît atît, în perioada februarie 2012 – februarie 2015, inflația anuală s-a plasat în permanență în interiorul intervalului de variație de ± 1.5 p.p. de la ținta de 5 la sută.