Festivalul internațional „Peștișorul de aur”, la a XXIII-a ediție

Peștișorul de aur XXIIIAnsambluri folclorice de copii din 10 state au dansat și cântat sâmbăta seara pe străzile orașului Tulcea, parada anunțând deschiderea celei de a XXIII-a ediții a Festivalului internațional de folclor pentru copii și tineret „Peștișorul de aur”. Evenimentul, inițiat de coregraful Ștefan Coman, este inclus din anul 1995 în calendarul Comitetului Internațional de Organizare a Festivalurilor de Folclor al UNESCO și se dorește a fi o sărbătoare a folclorului de pretutindeni, iar anul acesta aduce în România, pentru prima dată, ansambluri artistice din estul Asiei.

Sub steagul Chinei, pe străzile orașului Tulcea, au defilat copiii membri ai ansamblului „Great River Arts”, înființat în anul 1999. „Numele grupului nostru este o metaforă. Muzica și dansul ne leagă și vrem ca mesajele noastre să curgă ca un râu spre lumea întreagă. Spectacolele noastre au ca sursă de inspirație viața reală taiwaneză, procesele agricole și cred că misticismul Orientului, dansul care combină elemente de arte marțiale și folclorul vor fi foarte atrăgătoare pentru publicul din Tulcea”, a declarat pentru AGERPRES fondatoarea grupului din Taiwan, Hsiao-Jen Chang. Ansamblurile „Choi Sun Dance” — Coreea de Sud și „Furnitz” — Austria se află, de asemenea, la prima participare la festivalul tulcean. La fel se întâmplă și pentru Diana Borisenko (Novozybkov, Rusia), chiar dacă de-a lungul timpului concursul a mai adus pe malul Dunării copii și tineri din țara păpușilor Matrioșka. „Am auzit multe despre acest festival și am vrut să văd cu ochii mei ce este aici. Dansez de la vârsta de 13 ani și nu știu ce altceva aș face dacă nu aș dansa. Dansul e viața mea, o parte din mine”, a afirmat Diana Borisenko, de 21 de ani, membră a Ansamblului folcloric „Kalinka”. „Fen Bladi”, un ansamblu din Algeria, este la a doua participare la festivalul „Peștișorul de aur”, iar unul dintre membrii acestuia s-a declarat admirator al României. „La Tulcea, am fost pentru prima dată în anul 2013. Îmi plac foarte mult românii și mă bucur că am avut posibilitatea de a reveni aici. Sper să ne revedem și anul viitor”, a spus Badi Hichem, de 34 de ani, membru al ansamblului algerian din Sidi Bel Abbes. La finele paradei, în Piața Mircea cel Bătrân, participanții la manifestare și-au făcut selfie-uri, au dansat pe muzică populară românească și s-au jucat cu instrumentele celorlalți colegi. „Eu cânt la contrabas, dar i-am dat unui coleg instrumentul meu și acum mă joc la vioară. Am învățat să cânt la contrabas de la tatăl și bunicul meu. Nu am făcut studii de specialitate și mai mult am furat muzica. Este pentru a patra oară când vin la Tulcea și îmi place foarte mult pentru că întotdeauna a fost lume multă aici. Cred că este cel mai frumos festival la care am participat”, a declarat Petrică Adam, în vârstă de 23 de ani, membru al Ansamblului „Păunița” din Sângeorz-Băi.
Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova și Slovacia sunt alte state care au defilat în deschiderea celui mai mare festival de gen din România, spectacolele ansamblurilor folclorice urmând să fie găzduite în fiecare seară de centrul orașului Tulcea, începând cu ora 19,30. „Festivalul ‘Peștișorul de aur’ cred că este cel mai vechi eveniment de gen de o asemenea amploare din România. În Europa, sunt foarte puține festivaluri de o asemenea anvergură și îmi doresc ca acești copii și tineri să devină prieteni, iar relația dintre ei să dăinuie în timp”, a afirmat directorul festivalului, Ștefan Coman. Cea de a XXIII-a ediție a manifestării artistice este organizată Ansamblul artistic „Baladele Deltei”, cu sprijinul Ministerului Educației, al Consiliului Județean și al Primăriei municipiului Tulcea.