Peste 100.000 de spectatori, în trei zile, la festivalul „Cântecele Munților”

imageResize (74)Peste 100.000 de spectatori s-au bucurat în ultimele trei seri, în Piața Mare din centrul istoric al Sibiului, de un adevărat regal de folclor, la festivalul „Cântecele Munților”, aceasta fiind una dintre cele mai reușite ediții din istoria de patru decenii a evenimentului. Seara de duminică a adus pe scena de la Sibiu generația de aur a muzicii populare românești. Timp de cinci ore, publicul a cântat și a rechemat la scenă pe majoritatea vedetelor muzicii populare de la noi din țară. Cel mai așteptat moment al serii a fost cel dedicat șlagărelor — ‘Cântecele românilor la Cântecele Munților’. Zeci de mii de sibieni, dar și turiști, au fredonat cele mai iubite melodii populare împreună cu Nicolae Furdui Iancu, Tiberiu Ceia, Sava Negrean Brudașcu, Maria Butaciu, Mioara Velicu, Gheorghe Turda, Angela Buciu, Aneta Stan, Gheorghe Roșoga, Nicolae Mureșan, Traian Jurchela, Veta Biriș, Floarea Calotă, Maria Ciobanu și Ansamblul Folcloric Profesionist ‘Cindrelul — Junii Sibiului’. Pe două ecrane foarte mari, spectatorii au putut citi versurile cântecelor care erau interpretate pe scenă, astfel că au fost posibile mai multe bisuri. Un prim moment special a fost spectacolul folcloric, care a debutat cu reprezentații de folclor internațional și românesc susținute de Ansamblul Centrului Cultural Yeditepe — Turcia, Ansamblul ‘Arcanul’ din Suceava și Ansamblul ‘Nikola Tesla’ — Serbia. Cei aplaudați au fost însă dansatorii din Cipru și Ucraina. Ansamblul folcloric ‘Sonekko” — Ucraina a făcut senzație pe scena festivalului de la Sibiu, fiind format în mare parte din copii și tineri. Publicul nu a fost impresionat doar de povestea tristă a acestor talentați artiști, ai căror părinți sunt în război, ci de talentul lor demonstrat cu măiestrie la „Cântecele Munților”.
Acest eveniment cultural de tradiție este posibil an de an mulțumită coregrafei Silvia Macrea, directoarea Ansamblului Profesionist „Junii Sibiului”, dar și susținerii financiare a Consiliului Județean și a Primăriei Sibiu. Festivalul „Cântecele Munților” permite publicului să se bucure de folclor autentic, gratis, în fiecare an, în Piața Mare a Sibiului.
Festivalul Internațional de Folclor ‘Cântecele Munților’ este singurul eveniment sibian cuprins în Calendarul Consiliului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor și unul dintre cele nouă din România. Acest festival este printre foarte puținele din România, care oferă nu doar spectacol, ci și seri tradiționale cu ansamblurile invitate, la care publicul poate degusta bucate tradiționale ale oaspeților.