Adi Cristi
Adi Cristi

MISIUNE ÎNDEPLINITĂ

Adi Cristi

Adi Cristi

Un nou balon de săpun s-a spart. Victor Ponta nu demisionează din funcția de prim ministru. A spus-o el în direct la același post de televiziune (România TV) care, printr-o deșănțată campanie de manipulare încerca să țină telespectatorul cu gura căscată, anunțând iminenta demisie a premierului, venită prin surse sigure, demne de luat în seamă. Ca un făcut, RTV și-a tras singur preșul de sub picioare, chiar dacă ”artileria grea a postului”, cei trei jurnaliști obosiți în misiune, nu au evoluat decât într-un jalnic spectacol de pisat invitatul cu mai multe întrebări, care duceau la același răspuns din partea lui Victor Ponta: ”Nu, nu demisionez!”  O jumătate de oră de ”Dă-mi pălăria! Nu ți-o dau!” avea să ne ofere acest post de televiziune arondat la cele mai penibile breaking news-uri, obișnuit deci cu penibilul, hilarul, grotescul. Victor Ciutacu, unul din greii RTV, avea să ne asigure că și în mass media sau mai ales în mass media se obosește repede, stereotipul devine nu numai supărător, dar chiar agasant. Agresivitatea, ajunsă să fie mascată de un programat umor, nu a reușit să ofere ironiei dreptul la a sta cu noi la aceeași masă, ratând de cele mai multe ori ținta, construind o serie de scenete ridicole, care pur și simplu ”erau dintr-un alt film”. Prima jumătate de oră de emisiune (momentul în care ”cei trei hăitași” de la RTV au pus toate ”tunurile din Navarrone” pe încă nerecuperatul Victor Ponta, care făcea eforturi vizibile să scrie la tablă în poziție verticală) se poate înscrie cu succes în rândul celor mai ratate părți de emisiuni TV, din anul 1959, dată la care televiziunea a început să pătrundă pe la orașe și sate. Este problema similară cu invazia căldurii caniculare pe plaiurile noastre mioritice, când anul 2015, lunile iulie și august, se înscrie în topul tuturor timpurilor de când se măsoară temperatura pe la noi, prin bătătura națională.

După ce misiții s-au tot lovit cu capetele de răspunsul invariabil al lui Victor Ponta: ”Nu demisionez!” de tipul celui oferit de ”soldatul Svejk”, adresat Morții, redat de Marin Sorescu, în poezia ”Svejk” : ”Să mă pupi în fund”, s-a trecut la tablă, acolo unde primul ministru a și demonstrat de ce nu demisionează, atâta timp cât pentru prima oară în România un contract social este îndeplinit 100%, înainte chiar de încheierea mandatului asumat în alegerile generale din 2012.

Ieșit la tablă, cu markerul în mână, Victor Ponta a încercat să salveze codul fiscal în ochii românilor, arătând de unde începe compromisul politic și ce mult rău poate să facă el poporului, asimilat aici cu ”cei mulți”, cei care au votat în proporție covârșitoare de aproape 2/3 din masa electoratului pentru ca guvernul Victor Ponta să realizeze cu prioritate cele șase măsuri asumate sub forma contractului social a lui Rousseau: eu îi promit că voi face ceva pentru tine, tu îmi dai votul pentru a avea legitimitatea acțiunii de a face. Obligațiile contractuale ale guvernului față de alegători, cele care au fost asumate prin programul electoral al alianței USL sunt: revenirea la salariile și pensiile de dinainte de aprilie 2010, salariul minim pe economie să fie 1100, Impozitul pe dividende să scadă de la 16% la 5%,, profitul reinvestit să nu mai fie impozitat, să se reducă taxa pe stâlp, TVA să scadă la 19%, atât cât era înainte de măcelul fiscal comandat de Traian Băsescu în 2010.

Victor Ponta se dezlănțuie și precizând: În noul Cod fiscal sunt trei puncte cu impact bugetar: TVA, taxa pe stâlp şi impozitul pe dividende. Un punct de TVA – despre care liberalii nu ştiu niciunul cât este, dar au vrut 19% – este 1,8 miliarde RON. Ori cinci – 9 miliarde RON. Taxa pe construcţie am redus-o de la 1,5% la 1% şi este 1 miliard de lei, impozitul pe dividende este 1,3 miliarde. (…) Avem creştere economică 3% pentru că avem un sistem fiscal mai bun decât în Europa de Vest. Şi trebuie să-l ţinem în continuare acest procent. Şi asta înseamnă sistem fiscal mai bun decât media europeană, ca să vină investitorii în România, şi un sistem antifraudă care funcţionează din ce în ce mai bine. Toată lumea a înţeles şi a susţinut aceste lucruri, şi Comisiile de buget finanţe şi de la Senat, şi de la Cameră”. Pentru că tot vorbim despre sustenabilitate, iată de unde sunt banii necesari acestui pas uriaș înainte, de această dată făcut de întreaga țară și nu doar ce acei 48 de demnitari privilegiați de funcțiile lor. Codul fiscal este cel care asigură banii necesari proiectelor asumate, dar și legii salarizării care își propune să reașeze câștigul într-un sistem axiologic care să nu mai facă rabata de la valoarea angajatului, implicit de la valoarea muncii prestate.

A fost o emisiune în care Victor Ponta a demonstrat la tablă că opoziției nu-i convine ca USL, în formulă rebrenduită, să raporteze la alegerile de la anul misiune îndeplinită. Atunci, Alina Gorghiu va trebui să-și caute un alt stăpân și, cu siguranță că îi va fi foarte greu, atâta timp cât memoria televizată este imbatabilă, nu poate fi suspectată de alzheimer. Priviți la ce pedeapsă de recurs la memorie este supus astăzi Klaus Iohannis, cînd televiziunile îi aduc aminte, ”cu punct și de la capăt”, ce a spus el cîndva și ce mai spune azi.