Femeile sunt de patru ori mai predispuse la a dezvolta boala varicoasă

 

Cauzele-bolii-varicoase-1400x973Varicele complică din ce în ce mai mult  stilul de viaţă, în condiţiile în care aproximativ 30% din populaţie şi 60% dintre femeile din România prezintă la momentul actual manifestările acestei boli, conform studiilor de specialitate.
Primele semne ale afecţiunii pot apărea la vârste destul de fragede, însă la persoanele de sex feminin acestea au o incidenţă mai mare după vârsta de 30 de ani.
Stilul de viaţă haotic, dar şi interesul scăzut acordat propriei sănătăţi în favoarea altor preocupări, determină apariţia varicelor, care netratate la timp pot conduce la complicaţii severe.

Se pare că femeile sunt de patru ori mai predispuse la a dezvolta boala varicoasă, faţă de bărbaţi, estimându-se că dintre persoanele cu vârsta de până la 30 de ani care au varice aproximativ 80% sunt femei, în vreme afecţiunea se regăseşte în proporţie de numai 20% în rândul bărbaţilor.
Disconfortul la nivelul gambelor, senzaţia de greutate, senzaţia de arsură, de picioare umflate, venele dureroase şi inestetice sunt primele semne care  anunţă adesea apariţia varicelor la nivelul picioarelor. Dacă la femei simptomele apar mai mult după perioada maternităţii, abia după 30 de ani, şi se întâmplă rar ca ele să se dezvolte mai timpuriu de atât, la bărbaţi varicele sunt mai frecvente abia după vârsta de 40 de ani.
Printre principalele cauze ale apariţiei varicelor se afla suprasolicitarea gambelor prin statul îndelungat în picioare, dar şi lipsa acută de mişcare, sedentarismul, greutatea peste limita normală, constipaţia cronică, sarcinile repetate (în acest caz riscul creşte odată cu numărul de sarcini duse la termen) şi factorii ereditari (riscul relativ este de 2:1 dacă unul dintre părinţi prezintă varice şi de 3:1 dacă ambii părinţi au varice).
Varicele apar atunci când, odată cu creşterea în vârstă, venele îşi pierd din elasticitate iar capacitatea lor de a se contracta şi de a permite sângelui să circule în sens unidirecţional scade din ce în ce mai mult. În felul acesta venele se dilată, se umflă şi se inflamează, formând ceea ce numim varice, adică dilataţii patologice ale venelor care aparţin sistemului venos.
În perioada sarcinii, pe lângă presiunea exercitată de fat asupra regiunii abdominale şi pelvine şi care îngreunează întoarcerea venoasă, femeile au parte de schimbări hormonale majore şi astfel presiunea de la nivelul venelor poate creşte, ceea ce poate declanşa dezvoltarea varicelor.
Multe persoane care suferă de varice sunt reticente în ceea ce priveşte posibilitatea unei intervenţii chirurgicale, pentru că, singură, fără alte mijloace terapeutice asociate, aceasta metodă nu oferă  siguranţa unei proceduri medicale prin care varicele să dispară complet şi să nu mai apară peste un anumit timp.
Bineînţeles că este întotdeauna de preferat prevenirea apariţiei varicelor prin stimularea circulaţiei venoase cu ajutorul unei alimentaţii echilibrate şi sănătoase, bazate pe cantităţi mari de fibre şi antioxidanţi naturali, care împreună cu exerciţiile fizice practicate în mod regulat ajută la protejarea şi menţinerea elasticităţii venelor. Pe de altă parte, alimente precum lactatele, zahărul şi alcoolul trebuie evitate pentru că pot duce la dilatarea vaselor de sânge  şi favorizarea apariţiei varicelor.

Obiceiuri nocive care duc la apariţia varicelor

Există o serie de obiceiuri zilnice care provoacă mai mult rău decât bine, cu toate că de multe ori nu suntem conştienţi de riscurile la care ne expunem singuri. Este vorba de  purtarea hainelor prea strâmte, ciorapilor mult prea strânşi pe picior şi şosetele care blochează circulaţia şi produc inflamarea venelor şi apariţia varicelor. Aceştia pot fi  înlocuiţi cu ciorapii de compresie care ajută la dilatarea pereteului venos, asigurând o presiune uşoară.
Purtarea zilnică a tocurilor înalte este un alt obicei dăunător pentru sănătatea picioarelor, în condiţiile în care muşchii gambelor nu mai pot pompa sânge spre venele membrelor inferioare. Se recomandă alternarea purtării tocurilor mai înalte  de 2 cm cu cele mai mici, care permit contractarea muschiilor gambelor.
Când se impune vizita la medic?

La apariţia simptomelor specifice bolii venoase cronice (senzaţie de arsură sau de greutate a gambei, senzaţie de durere la nivelul gambei), cel mai indicat lucru este consultarea medicului pentru a diagnostica existenţa bolii şi a încerca stoparea la timp a evoluţiei acesteia.
Specialiştii pot diagnostica boala venoasă cronica prin examinarea persoanei şi intervievarea acesteia cu privire la manifestările deranjante, urmând apoi să recomande tratamentul adecvat în funcţie de natura problemei şi stadiul de dezvoltare în care se află.