Mituri și adevăruri despre ciocolată

ciocolata_neagra1_680x420_38409400Faima proastă pe care o are ciocolata face să scadă consumul ei, în special în timpul verii, când ‘operațiunea bikini’ le impune multor persoane o restricție calorică. Numeroase mituri pe tema ciocolatei au fost dezmințite de nutriționiști. Consumul moderat de ciocolată nu este vinovat de producerea acneei și nu duce la apariția cariilor. Dimpotrivă, înaltul său conținut energetic o transformă într-un aliment recomandat pentru o dietă echilibrată, relatează site-ul dmedicina.com, preluat de cotidianul spaniol El Mundo.

Să fie adevărat că îngrașă? Ciocolata nu favorizează excesul de greutate sau obezitatea dacă se consumă moderat, în cadrul unei diete care să echilibreze energia dobândită și consumul energetic al organismului.

Favorizează apariția acneei? Experții în nutriție afirmă că acneea are drept cauză fundamentală factori hormonali, proprii adolescenței, sau de tip genetic. Nu s-a dovedit științific o relație între apariția coșurilor și consumul de ciocolată.

Provoacă apariția cariilor? Deși consumul de alimente și băuturi care conțin zaharuri este asociat, în general, cu apariția cariilor, această relație nu este directă, pentru că intervin alți factori precum textura alimentelor și aderența. O bună igienă bucală poate preveni apariția cariilor.

Generează dependență? Nu s-a putut demonstra științific că ar provoca un consum compulsiv. De fapt, pentru a se produce fenomenul de dependență față de ciocolată, ar trebui să se consume cantități imense zilnic.

Ridică nivelul colesterolului? Grăsimile din ciocolată provin din untul de cacao, acid gras saturat care, spre deosebire de alți acizi, nu ridică nivelul colesterolului din sânge. De fapt, potrivit unor studii, consumul de ciocolată contribuie la menținerea nivelurilor ‘colesterolului bun’.

Conține cafeină? Prezența cafeinei în ciocolată este nesemnificativă. În produsele de cacao predomină teobromina, care, deși este din aceeași familie cu cafeina, are o putere de stimulare puțin semnificativă.