Scurtmetrajul „Ramona” în regia lui Andrei Crețulescu este singurul film românesc selecționat în Festivalul Internațional de la Telluride (4 – 7 septembrie).
Potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES, Festivalul de la Telluride, ajuns la cea de-a 42-a ediție, este singurul din lume care își anunță selecția cu doar o zi înainte de deschiderea oficială și inaugurează campania de Oscar a celor mai titrate filme ale anului.
„Ramona”, considerat de selecționeri „the cream of the crop”, va fi proiectat în cadrul secțiunii „Filmmakers of Tomorrow”, în programul „Great Expectations”.
Telluride FF, despre care Roger Ebert spunea „It’s like Cannes died and went to heaven”, este un festival necompetitiv — prin urmare o selecție aici reprezintă un premiu în sine, se arată în comunicat.
Scurtmetrajul lui Andrei Crețulescu a fost inclus și în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Chicago. A 51-a ediție a celui mai longeviv festival competițional nord-american va avea loc în perioada 15 — 29 octombrie.
Pe 24 septembrie, „Ramona” va fi proiectat în cadrul evenimentului „Starring Europe: New Film from the EU”, organizat de Cinemateca din Los Angeles la faimosul Egyptian Theatre. Scurtmetrajul este, din nou, singura prezență românească din acest program.
„Ramona” este un scurtmetraj independent, produs de Andrei Crețulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) și Claudiu Mitcu (We Are Basca).
Coproducători sunt Dan Chișu (DaKino) și Eugen Kelemen (Digital Cube), iar producător executiv este Codruța Crețulescu. Scenariul a fost scris de Andrei Crețulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, scenografia — de Mălina Ionescu, iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru și Marius Leftărache.
Filmul a avut premiera mondială în cadrul secțiunii „Semaine de la Critique”, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2015, unde a câștigat premiul „Canal+”.
Premiera națională a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde a fost distins cu premiul pentru „Cel mai bun scurtmetraj românesc” (ex aequo).
„Ramona” a mai fost proiectat la festivalurile Curtas do Vila do Conde — Portugalia, Melbourne — Australia, Sarajevo — Bosnia și Italia.