Tatăl băiețelului găsit înecat pe o plajă din Turcia s-a întors la Kobani să-și îngroape familia

Tatăl micuțului refugiat sirian de numai trei ani înecat în naufragiul unei ambarcațiuni cu imigranți – care încerca să ajungă Grecia – a cărui fotografie a zguduit lumea s-a întors vineri în localitatea sa natală Kobani (Siria) pentru a-și îngropa familia, a relatat un fotoreporter AFP.

Abdullah Kurdi a sosit în orașul de frontieră turc Suruc (sud-est), cu sicriele micuțului Aylan, al fratelui mai mare al acestuia, de cinci ani, și al mamei copiilor — toți înecați în timp ce încercau să părăsească Turcia cu destinația Grecia — iar apoi a trecut frontiera pentru a intra în orașul sirian Kobani (nord). Un convoi lung l-a însoțit pe tatăl îndoliat, din stațiunea balneară Bodrum (sud-est) unde s-a produs drama până la frontiera siriană. Postul de televiziune kurd Rudaw a difuzat imagini cu ambulanțe și persoane îndoliate, escortate de poliția turcă, traversând în convoi frontiera siriană, transmite DPA.

La Kobani, un fotoreporter AFP a relatat că bărbatul se află încă sub șocul dramei care a zdruncinat în ultimele zile întreg mapamondul. Pregătirile erau în curs de desfășurare în oraș pentru a-i îngropa ca pe niște ‘martiri ai Kobani pentru că au plătit cu viața încercarea de a scăpa de război’, potrivit autorităților locale.

Tatăl lui Aylan a povestit joi cum cei doi fii ai săi, de trei și cinci ani, precum și mama lor au murit, împreună cu alți nouă refugiați sirieni, în naufragiul ambarcațiunii lor, în plină noapte, în timp ce încercau să ajungă în insula greacă Kos, punct de intrare în Uniunea Europeană. ‘Eu o țineam de mână pe soția mea. Dar copii mi-au alunecat din mâini’, a mărturisit joi acesta agenției de presă turce Dogan.

Corpul micului Aylan a fost descoperit miercuri dimineață pe o plajă din Bodrum. Cu fața în jos, el părea că doarme.

După naufragiul care a decimat familia Kurdi, poliția turcă a arestat joi patru presupuși traficanți, toți de naționalitate siriană