Premierul a participat la inaugurarea Festivalului „Maria Bieșu”

streletPrim-ministrul Valeriu Streleţ a fost prezent la deschiderea Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, ediția a XXIII-a. În acest an, tradiționalul eveniment a fost dedicat celei de-a 80-a aniversări a Primadonei Maria Bieşu, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.Şeful Executivului Valeriu Streleț, ministrul Culturii Monica Babuc, artiști și admiratori ai sopranei au adus un omagiu celei mai bune Cio-Cio-San din lume. „Este greu să vorbeşti despre Maria Bieşu la trecut. Primadona Operei Naţionale va rămîne un simbol, o valoare a poporului nostru, iar noi toți avem obligația să o protejăm și să ne asigurăm că numele Mariei Bieşu va fi cinstit și în continuare”, a spus Valeriu Streleț. Premierul a menţionat că Festivalul reprezintă unul dintre simbolurile culturii autohtone, iar datorită acestui eveniment cultural Chişinăul a devenit un centru al muzicii de operă.
Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, ediția a XXIII-a, se va desfăşura în perioada 04-13 septembrie. Acesta este unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale ale Republicii Moldova. Programul Festivalului cuprinde şapte spectacole de o înaltă ținută artistică – patru opere și trei balete, cu participarea virtuozilor marilor scene din Polonia, Italia, Spania, Elveția, Germania, Japonia, România, Rusia, Ucraina, Belarus, Serbia, Coreea de Sud, SUA, precum și a artiștilor din țara noastră, care au făcut o impresionantă carieră peste hotare.
Primadona Operei Naționale, Artistă a Poporului, Maria Bieșu a fost laureată a numeroase premii, Cavaler al „Ordinului Republicii” și deţinătoarea Ordinului Naţional „Steaua României”. Renumita soprană s-a stins din viață la 16 mai 2012, iar în memoria ei, Guvernul a decis să acorde Teatrului de Operă și Balet numele Mariei Bieșu.