Ritmul global de dispariție a pădurilor a încetinit în ultimii 25 de ani (ONU)

Suprafața forestieră a planetei continuă să se reducă, însă această diminuare a ajuns să se producă într-un ritm de două ori mai scăzut în cursul ultimilor 25 de ani, potrivit unui raport publicat luni de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), informează AFP.

„Chiar dacă la nivel global, întinderea pădurilor continuă să se reducă în paralel cu creșterea populației și intensificarea cererii pentru hrană și terenuri este susținută, rata de pierdere netă a pădurilor a scăzut cu mai mai mult de 50 % între 1990 și 2015”, relevă documentul FAO.

Acest raport a fost publicat la deschiderea din ziua de luni, 7 septembrie, a celei de a 14-a ediții a Congresului mondial forestier, care se va desfășura până vineri în orașul-port Durban, din nord-estul Africii de Sud.

În ciuda raportului încurajator al FAO, suprafața împădurită a scăzut cu 3,1% într-un sfert de secol, de la 4,128 miliarde de hectare la 3,999 miliarde de hectare la nivel mondial. Un total de 129 de milioane de hectare de pădure, o suprafață echivalentă cu cea a Africii de Sud, au dispărut din 1990 până acum, notează organizația.

Cu toate acestea, ritmul de schimbare a încetinit cu peste 50 % între 1990 și 2015: rata anuală de pierdere netă a pădurilor — care ține cont de noile plantații forestiere — a ajuns de la 0,18 % în 1990 la 0,08% în ultimii cinci ani.

Principalele pierderi au avut loc la tropice, în mod special în America de Sud și Africa, cu toate că rata în aceste regiuni a scăzut semnificativ în ultimii cinci ani, a declarat raportul.

Zona pădurilor naturale va continua probabil să scadă, în special la tropice, în principal din cauza defrișărilor agricole, a anticipat FAO.

Cu toate acestea, „din cauza cererii în creștere pentru produse forestiere și serviciile de mediu, zona pădurilor plantate ar trebui să continue să crească în anii următori”.

Evoluția generală observată este „pozitivă, cu numeroase progrese impresionante în toate regiunile de pe glob”, inclusiv în pădurile tropicale cheie din America de Sud și Africa, a declarat directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva. „Cu toate acestea, această tendință pozitivă ar trebui consolidată”, a avertizat el, conform AFP.