Sibiu: Festivalul Internațional de Teatru va primi în această toamnă Premiul Fundației Japonia

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) va primi, în luna octombrie, la Tokyo, Premiul Fundației Japonia, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în prezența prințului moștenitor al Japoniei, Naruhito, a declarat luni, într-o conferință de presă, Constantin Chiriac, directorul FITS și al Teatrului Național ‘Radu Stanca’ din Sibiu.

„E marele premiu, pe care Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu îl ia în data de 19 octombrie, de la Tokyo. Este cel mai mare premiu (cultural n.red.) care există în Japonia, este premiul Japonia și este pentru prima dată când cineva din România îl ia. Mai sunt doi din Europa care pe parcursul timpului l-au luat. Este un premiu extraordinar de important care va fi luat din mâna moștenitorului tronului imperial, iar a doua zi voi avea șansa să am o întâlnire cu împăratul și cu toată Casa Imperială. Este un lucru excepțional, fără precedent”, a afirmat Constantin Chiriac.

De asemenea, el a amintit că în ultimii 20 de ani, Festivalul de Teatru de la Sibiu a adus în România nu mai puțin de 73 de companii de teatru din Japonia. Totodată, Constantin Chiriac a spus și că, după 1990, prima trupă de teatru din Japonia care a venit în România, la Sibiu și în alte șapte orașe, a fost adusă prin Fundația Casa Prietenului, înființată de el.

Momentul acordării acestui premiu se înscrie într-un turneu pe care Teatrul Național ‘Radu Stanca’ îl va face în Japonia în această toamnă, în perioada 12-26 octombrie, în cadrul căruia vor avea trei reprezentații ale spectacolului „Călătoriile lui Gulliver” și patru reprezentanții ale piesei „Oedip”, la Tokyo Metropolitan Theatre și Matsumoto Performing Arts Center. În cadrul turneului japonez al teatrului sibian vor avea loc și unele conferințe susținute de Constantin Chiriac și Silviu Purcărete.

Pe de altă parte, Constantin Chiriac va primi personal, pentru contribuția sa la dezvoltarea relațiilor culturale româno-japoneze, Premiul Ministrului Afacerilor Externe, într-o ceremonie care va avea loc la reședința ambasadorului japonez de la București, pe 16 septembrie.

„E încă un premiu care consfințește munca pe care am făcut-o în acest teatru și în acest festival”, a spus directorul teatrului și festivalului din Sibiu.

Fundația Japonia este o instituție non-profit, semi-guvernamentală care promovează cooperarea internațională prin intermediul schimburilor culturale dintre Japonia și alte țări ale lumii, înființată în anul 1972 printr-o lege specială a Dietei. În fiecare an Fundația Japonia derulează un număr important de programe de schimburi culturale în peste 180 de țări, între care și Romania.

FITS este considerat unul dintre primele festivaluri internaționale de teatru la nivel mondial, fiind printre primele trei din Europa, alături de festivalurile de la Avignon și Edinburgh. Ediția din 2015, a 22-a, desfășurată între 12-21 iunie, a însemnat 427 de evenimente, susținute în 67 de spații de joc de către 2.500 de artiști de la 430 companii de teatru dintr-un număr record, de 70 de țări, reunind în medie 65.000 de spectatori în fiecare zi.

Printre cei care au primit anul acesta o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu s-a numărat și actorul, regizorul și dramaturg japonez Kazuyoshi Kushida. De asemenea, ediția din acest an a festivalului s-a bucurat și de contribuția adusă la organizare de către mai mulți tineri voluntari japonezi.