Un grup de cercetători americani a descoperit că utilizarea unui bactericid în procesarea alimentelor poate ajuta la reducerea prezenței bacteriei E.coli, potrivit unui studiu publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) și citată de EFE.
Bacteria Escherichiacoli, cunoscută ca E.coli, este una din principalele cauze de infecții bacteriene din întreaga lume, care provoacă, doar în SUA, 100.000 de îmbolnăviri, 3.000 de spitalizări, și 90 de morți, potrivit cercetătorilor.
Aceste infecții sunt legate de consumul de alimente de origine animală sau vegetală contaminate cu E.coli.
În prezent nu există „metode eficiente” împotriva acestei bacterii, în afară de măsurile de igienă obișnuite precum spălarea mâinilor înainte de prepararea alimentelor sau gătitul la foc al produselor de origine animală.
Colicina este un bactericid, un antimicrobian de natură proteică foarte activ împotriva infecțiilor patogene produse de tulpinile de E.coli, care inhibă sau anihilează dezvoltarea altor tulpini.
Cercetătorii propun utilizarea colicinei în procesarea alimentelor de origine animală și vegetală. Numeroase experimente realizate pe produse din carne și vegetale comestibile — de exemplu spanacul — au demonstrat că este „foarte activă” împotriva principalelor tulpini de E.coli.
Bacteria E.coli se găsește în mod normal în intestinul omului și cel al animalelor. Bacteria poate provoca infecții intestinale și extraintestinale, în general grave, precum infecții ale aparatului excretor, căilor urinare, cistite, meningite, peritionite, mastite, septicemii și pneumonie.