FESTIVALUL ENESCU Concert Adrian Mociulschi și Nicolae Voiculeț dedicat militarilor români întorși din Afganistan

Soliștii Adrian Leonard Mociulschi (pian) și Nicolae Voiculeț (nai) vor susține, joi, la Curtea de Argeș, un concert în prezența militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, recent revenit din Afganistan.

Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român, transmis marți AGERPRES, evenimentul este organizat de ICR în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.

Muzicienii vor interpreta lucrări de George Enescu, J. S. Bach, W. A. Mozart și Ludwig van Beethoven.

„Demersul comun al ICR și MApN are ca premise ideea că, în actualul context internațional, cultura joacă un rol esențial ca element pacificator, generator de identitate, ce oferă posibilitatea de dialog și de prevenție a conflictelor, iar muzica se situează dincolo de religie sau naționalitate”, precizează sursa citată.

Potrivit ICR, recitalul constituie și un prilej de a rememora gestul emoționant al lui George Enescu, din urmă cu aproape 100 de ani, de a cânta pentru răniții de pe frontul Primului Război Mondial, în 1916, timp de trei luni Enescu concertând, gratuit, în spitalele bucureștene și din provincie, aducând bucurie și alinare soldaților români răniți în cumplitele lupte ale primei conflagrații mondiale.

Compozitor și scriitor, descendent al unei familii aristocratice poloneze naturalizate în România la începutul secolului al XIX-lea, Adrian Leonard Mociulschi a absolvit Academia de Muzică din București în 1997 (clasa academicianului Ștefan Niculescu) și Institutul Teologic Romano-Catolic din București în 2005 (unde a studiat Filosofia cu academicianul Gheorghe Vlăduțescu). Este doctor în muzică, cu distincția Cum Laude. Pentru meritele sale artistice i s-au decernat numeroase premii și distincții internaționale. A publicat, la Editura Curtea Veche, volumele „Ștefan Niculescu: Poetică, matematică și armonie muzicală” (2010), „Evul Mediu: Arhitectură și Muzică” (2011) și „Artă și comunicare” (2013).

Bunicul său, generalul Leonard Mociulschi, a luptat în cele două războaie mondiale, fiind răsplătit de guvernul francez cu ordinul Croix de Guerre și de guvernul regal cu ordinele Coroana României și Steaua României, pentru contribuția la reîntregirea țării. Batalionul 21 Vânători de Munte îi poartă astăzi numele.

Nicolae Voiculeț, interpret, compozitor și dirijor, a urmat Liceul de Muzică „George Enescu” și Academia Națională de Muzică, unde l-a avut ca maestru pe Gheorghe Zamfir. Abordează genuri muzicale variate, de la folclor, muzică clasică, muzică sacră, la jazz, muzică contemporană și pop. A concertat pe scene de prestigiu din întreaga lume, fiind ovaționat în Franța, Spania, Republica Cehă, Germania, Austria, Ungaria, Marea Britanie, SUA, Japonia, Thailanda și Italia.

Nicolae Voiculeț a înființat, în 1993, la Chicago, prima școală de nai din Statele Unite.

A susținut mai multe concerte caritabile, printre care unele pentru victimele uraganului Katrina și pentru supraviețuitorii cutremurului din Japonia.

A fost decorat cu Meritul Cultural în grad de Cavaler.