Recomandări pentru o memorie mai bună

Memoria, ca și forma fizică, se întreține cu exercițiu. Site-ul passionsante.be oferă câteva sfaturi pentru optimizarea performanțelor memoriei, recomandări simple și accesibile tuturor.

Somnul suficient consolidează memorarea informațiilor asimilate în timpul zilei. Chiar și o siestă scurtă acționează în mod benefic. Ocuparea minții — cel mai aprig dușman al memoriei este inactivitatea cerebrală, pasivitatea. Astfel sporturile cerebrale întăresc memoria semantică, care permite stocarea informațiilor generale, precum și amintirea lor rapidă și fără efort.

Mișcarea și aerisirea — Practicarea unei activități fizice, ridicarea regulată de pe scaunul de la birou pentru a face câțiva pași, ieșirea la prânz pentru o scurtă plimbare, urcatul mai degrabă pe scări decât cu liftul sunt tot atâtea metode prin care corpul poate fi făcut să respire, aerisind în același timp și mintea, îndeosebi memoria. În plus, mișcarea stimulează producerea de substanțe benefice pentru facultățile mentale (cognitive).


Gestionarea stresului — Dacă un nivel crescut de adrenalină poate fi util în cazul unui examen sau al participării la o conferință importantă, acumularea de stres și anxietate produce perturbări ale memoriei și concentrării.

Concentrarea pe lucruri importante — Din cauza înmulțirii sarcinilor, de la cele mai banale la cele mai importante, oamenii se pierd, așa încât este necesară o bună organizare, în funcție de priorități.

Curiozitatea menține facultățile mentale active, fiind una dintre cele mai bune stimulente pentru memorie.

Obiectele care aduc aminte de ceva nu pun la lucru memoria, dar cel puțin o debarasează de unele lucruri, dacă sunt încredințate unor aide-memoire.

Ascultarea cu atenție — Pentru a memoriza bine și a înregistra informațiile, un om trebuie să fie în măsură să le primească, așa că ascultarea neatentă unui interlocutor nu ajută memoria.


O alimentație corectă, începând cu micul dejun — Pentru că ceea ce se află în farfurie nu merge doar în stomac, ci hrănește și creierul, încheie passionsante.be.