Experţi ONU vor elabora un program pentru un fond locativ durabil şi eficient

406_4hotel-cosmos_3Consolidarea capacităților naționale pentru locuințe durabile și dezvoltare urbană” este genericul unei conferinţe internaţionale care şi-a început lucrările la Chişinău. În cadrul acesteia, timp de două zile, mai mulţi experţi vor prezenta soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei în domeniu, informează MOLDPRES.

Vasile Bîtca, ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a  declarat  la deschiderea forumului  că  circa 80% din blocurile locative din R. Moldova au fost construite pînă în anul 1993. “Prin urmare avem un fond de locuințe învechit, iar  majoritatea blocurilor nu corespund noilor standarde şi norme de eficienţă energetică”, a  menţionat Bîtca.

La rîndul său, Dafina Gercheva, coordonator-rezident ONU și reprezentant permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în R. Moldova,  a afirmat că ONU și PNUD vor susține Guvernul ţării noastre în realizarea unui program viabil  ce va asigura dezvoltarea durabilă a locuințelor.

Conform unui studiu realizat de experți străini, orașele țării sînt dotate cu apeduct și canalizare, sistem de termoficare și de alimentare cu apă caldă în proporție de 85 la sută, iar mediul rural este asigurat cu astfel de utilități doar în volum de 20%. Specialiştii au efectuat o analiză a situației în sector și au elaborat recomandări, în baza cărora va fi întocmit un Plan de acțiuni menit să îmbunătăţească starea de  lucruri.

Conferinţa este organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Academia de Administrare Publică,  în parteneriat cu Programul ONU pentru Așezări Umane (UN-Habitat), Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE). Lucrările forumului se înscriu în cadrul unui proiect ONU care are drept scop susținerea locuințelor durabile și a dezvoltării urbane, desfăşurat în perioada 2014-2017 în patru țări cu economie în tranziție – R. Moldova, Armenia, Serbia și Tadjikistan.