Serviciului de Informaţii şi Securitate a marcat 24 de ani de la fondare

15005514_big1439995621Prim-ministrul Valeriu Streleţ a felicitat miercuri efectivul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), care marchează 24 de ani de la fondarea instituției, dar şi Ziua lucrătorilor din organele securităţii statului, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

În discursul său, Valeriu Streleţ a remarcat rolul important al SIS în asigurarea securităţii statului, apreciind profesionalismul şi devotamentul de care dau dovadă angajații în activitatea lor. „Este important ca fiecare cetăţean să înţeleagă scopul şi esenţa activităţii unui serviciu secret, să conştientizeze că, prin activităţile desfăşurate, se protejează interesele vitale ale statului, inclusiv ale lui”, a subliniat şeful Executivului.

Valeriu Streleţ a salutat procesul de reformare a instituției prin prisma experienţei statelor dezvoltate din comunitatea internaţională şi Uniunea Europeană. “Una din misiunile spre care tinde Serviciul de Informaţii şi Securitate, odată cu iniţierea reformei instituţionale, este implementarea unui serviciu modern de intelligence. Acest proces de transformare presupune şi crearea unor mecanisme de colaborare cu toţi actorii implicaţi în asigurarea securităţii statului”, a spus Prim-ministrul.

În cadrul evenimentului, mai multor ofiţeri le-au fost conferite distincţii guvernamentale şi departamentale, pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, profesionalism înalt şi rezultate meritorii în activitate.

Instituția specializată în domeniul asigurării securităţii de stat a fost fondată pe 9 septembrie 1991, prin decretul Președintelui țării de atunci, Mircea Snegur, cu privire la crearea Ministerului Securităţii Naţionale al Republicii Moldova. Acesta a fost reorganizat în Serviciul de Informații și Securitate în noiembrie 1999.