Stabiliți, în unele cazuri, în urmă cu decenii în Siria, palestinienii din această țară și-au văzut viața dată peste cap de conflictul sângeros care s-a soldat deja cu peste 240.000 de morți din 2011. Cei mai afectați dintre ei sunt cei din tabăra Yarmouk, cea mai mare din țară, transformată într-un infern de luptele dintre forțele regimului și rebeli sau de grupările palestiniene și jihadiste, relatează joi AFP.
Situată la periferia Damascului, Yarmouk găzduia înainte de conflict 160.000 de oameni, atât sirieni, cât și palestinieni, însă în prezent aici nu mai sunt decât 18.000 de oameni, potrivit agenției Națiunilor Unite pentru Ajutor și Reconstrucție (UNRWA).
O altă tabără importantă de refugiați palestinieni se află în Liban. Desigur, palestinienii din Liban nu se află sub amenințarea bombelor, însă viața lor a intrat, în mod cert, pe un făgaș fără întoarcere. ‘Nu avem o țară și Libanul nu ne acordă drepturi’, afirmă Ghassan Nasser, un palestinian din tabăra de la Shatila, de lângă Beirut.
Majoritatea dintre ei trăiesc în tabere, în condiții catastrofale, fiindu-le interzis să muncească în mai multe sectoare. Afluxul de refugiați sirieni le-a diminuat și mai mult posibilitatea de a-și găsi un loc de muncă.
‘Este adevărat, până acum am trăit în aceste condiții, însă acum nu le mai putem suporta’, adaugă Ghassan Nasser, potrivit căruia nu multitudinea de imagini cu imigranți ce ajung în Europa l-a determinat să fugă. ‘Voința noastră de a imigra este anterioară războiului din Siria’, asigură el.
Însă pentru el, la fel ca pentru majoritatea altor refugiați palestinieni, nu se pune problema de a se duce într-o țară arabă. ‘Pentru țările arabe, noi suntem teroriști. Dacă se întâmplă ceva, se dă vina pe palestinieni. Nu avem nevoie de banii lor, ci de o viață demnă’, afirmă Mohammed Hussein Hassan. Potrivit acestuia, ‘țările arabe au eșuat’. De altfel, ‘dacă am duce-o bine în Liban, de ce ne-am mai asuma asemenea riscuri’ pentru a ajunge în Europa pe mare?, a subliniat acest tată de familie, plecat cu fiul său.
Sunt deja ani de zile de când organizațiile internaționale trag semnalul de alarmă cu privire la condițiile de viață în cele 12 de tabere de palestinieni din Liban și dificultățile cu care se confruntă refugiații în a-și găsi un loc de muncă. În Liban sunt înregistrați circa 450.000 de refugiați palestinieni, care reprezintă aproape 10% din populația acestei țări, potrivit ONU.
În speranța de a ajunge într-o zi în Germania sau în Suedia, numeroși imigranți palestinieni au inițiat demersuri pentru a obține statutul de refugiat în Cipru, conștienți de faptul că trebuie să se înarmeze cu răbdare pentru a-l obține.