BCE: Băncile grecești au nevoie de recapitalizare

Daniele Nouy, președintele noii agenții de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat vineri că instituția sa încearcă în prezent să determine de câți bani au nevoie băncile grecești pentru a se recapitaliza, transmite Dow Jones Newswires.

‘În Grecia, băncile au trecut printr-o criză și bineînțeles au fost slăbite. De acea au nevoie să fie recapitalizate pentru a fi la fel de puternice cum erau înainte’, a declarat Daniele Nouy la o conferință organizată la Council on Foreign Relations din New York. Nouy a mai spus că BCE încearcă să evalueze ce sume trebuie injectate în băncile grecești. ‘În prezent derulăm o analiză amănunțită a băncilor grecești pe baza unor teste de stres pentru a stabili de ce sume au nevoie și ne așteptăm ca procesul să se finalizeze luna viitoare sau în noiembrie’, a spus Daniele Nouy.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul grec al Economiei a anunțat și el crearea unui grup de lucru, care include membrii ai Guvernului grec și reprezentanți ai creditorilor (UE, FMI, BCE), în vederea examinării opțiunilor pentru o recapitalizare rapidă a băncilor grecești după alegerile din 20 septembrie.

O sumă de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistență acordat Greciei de creditorii internaționali, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an. Însă sumele necesare pentru recapitalizare vor depinde de testele de rezistență derulate de Banca Centrală Europeană în rândul marilor bănci grecești.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.