Bolile transmisibile pe cale sexuală

prezervativ_d5ec0a6f99Bolile transmisibile pe cale sexuală sunt provocate de nişte germeni care pot fi transmişi în timpul raporturilor sexuale neprotejate. Iată ce pericol ascuns te pândeşte, care sunt principalele simtome şi modalităţile rapide de tratament:

BACTERIILE

Gonococul este răspunzător pentru blenoragie. Bărbatul simte arsuri atunci când urinează; după câteva zile, din penis începe să-i curgă un lichid gălbui. Femeia arescurgeri discrete. Riscuri: inflamarea vaginului, salpingită, sterilitate. Tratament: simplu, rapid, cu antibiotice.

Chlamzdiae trachomatis sunt nişte bacterii care se dezvoltă „pe tăcute” – la bărbat (puţine scurgeri) şi la femeie (scurgeri, arsuri, dureri). Ele pot provoca uretrite, salpingite şi sterilitate. Tratament: cu antibiotice.

Gardnerella vaginalis provoacă vaginite şi inflamaţii ale colului, care se manifestă sub forma unor scurgeri albe mirositoare.

Streptococul din grupa B poate provoca la femeie vulvo-vaginite sau uretrite; scurgerile sunt abundente, dar lipsite de miros.

Treponema palida este răspunzătoare pentru sifilis. Această boală se transmite în timpul raporturilor sexuale neprotejate sau al transfuziilor. Femeia însărcinată o poate transmite şi fătului. Prima manifestare a sifilisului apare sub forma unui şancru moale. Dacă este administrat în această fază, tratamentul pe bază de antibiotice (penicilină) este eficient.

Micoplasmele provoacă scurgeri şi arsuri la femei, precum şi scurgeri şi mâncărimi la bărbaţi. Micoplasmozele pot genera bartholinite şi salpingite la femei, dar şi prostatite la bărbaţi.

CIUPERCILE ŞI PARAZIŢII

Candida albicans este o ciupercă prezentă în mod normal în organism, dar care se poate dezvolta în căile genitale, sub influenţa unor factori diverşi. Ea provoacă inflamaţii şi mâncărimi, precum şi arsuri şi umflături. Scurgerile sunt albe şi prezintă cheaguri. Tratamentul se aplică local (ovule, creme) sau se ia pe cale bucală (comprimate).

Trichomonas vaginalis este un parazit care provoacă scurgeri albe, lichide şi verzui, urât mirositoare la femeie. Bărbatul este mai puţin deranjat de el: simte doar uşoare mâncărimi sau arsuri. Tratamentul se aplică local (ovule) sau se ia pe cale bucală (comprimate).

VIRUŞII

Virusul herpesului de tip 2 dă naştere la leziuni genitale: plăci roşii, zgrunţuroase, având deasupra mici vezicule care, dacă se sparg, lasă să se scurgă un lichid limpede. După aceea, se formează o crustă, ce va cădea după câteva zile. Există suficiente produse ce pot să calmeze durerea şi să grăbească cicatrizarea.

Virusul hepatitei B provoacă hepatite cronice sau acute. Ei se transmit pe cale sexuală sau sangvină. Contaminarea mamă-făt este de asemenea posibilă. De reţinut: totuşi, există un vaccin, pentru a se evita contractarea bolii.

Citomegalovirusul provoacă infecţii vaginale. Simptomele sunt aceleaşi ca şi pentru un sindrom gripal. De reţinut: riscul contaminării mamă-făt este foarte mare.

Virusul Papilloma dă naştere la leziuni („creste-de-cocoş”) pe mucoase. Unii pot provoca displazii ale vulvei şi ale colonului uterin – în acest caz, evoluţia lor trebuie urmărită cu atenţie.

Virusul HIV poate sta în organism mai mulţi ani, înainte de a declanşa maladia Sida. Noile tratamente permit încetinirea evoluţiei bolii.