Calotă: România nu condiționează acceptarea cotelor obligatorii de imigranți de intrarea în Schengen

România nu condiționează acceptarea cotelor obligatorii de imigranți de aderarea la spațiul Schengen, dar consideră că „ar fi corect” ca în octombrie să fie admisă cu frontierele aeriene, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă.

„Referitor la informația potrivit căreia Bulgaria și România vor condiționa adoptarea cotelor obligatorii de repartizare a imigranților între statele Uniunii Europene de aderarea lor la Spațiul Schengen, sunt în măsură să precizez că țara noastră nu condiționează acest lucru, dar consideră că ar fi corect să primească un răspuns pozitiv în octombrie, în privința admiterii țării noastre în spațiul Schengen, cu punctele de trecere a frontierei din aeroporturi”, a spus Calotă.

Publicația on-line euobserver susține că un înalt oficial bulgar a confirmat că Bulgaria și România vor condiționa acceptarea cotelor de relocare a imigranților de admiterea celor două țări în zona Schengen.

Vicepremierul bulgar, Rumiana Bachvarova, a declarat vineri că țara sa nu va cere să fie primită în Schengen în schimbul primirii de refugiați, întrucât acestea sunt două chestiuni diferite, potrivit Xinhua.

”Bulgaria merită să fie în spațiul de liberă circulație Schengen pentru că a îndeplinit toate criteriile tehnice și cetățenii ei au drepturi egale cu cei din celelalte state membre ale UE”, a afirmat Rumiana Bachvarova într-un discurs susținut la a 12-a ediție a Conferinței pentru Securitate în Sud-Estul Europei.