Artrita – boala toamnei

Artrita_reumatoida_mana_roDaca pentru cei mai multi dintre noi toamna este un motiv de nostalgie, pentru persoanele care sufera de artrita frigul si ploaia inseamna inceputul unei lungi lupte impotriva durerii. Considerata principala cauza a invaliditatii fizice, artrita mai poate fi denumita si “boala toamnei”, pentru ca efectele sale sunt dramatic accentuate in timpul acestui anotimp. Din punct de vedere etimologic artrita inseamna „inflamatie a articulatiilor”. Medical insa artrita este denumirea generica prin care sunt definite peste 100 de boli reumatice, printre cele mai cunoscute fiind osteoartrita, artrita reumatoida, guta, spondilita anchilozanta, artrita juvenila, lupusul, fibromialgia, reumatismul psoriazic. Cele mai intalnite forme de artrita sunt osteoartrita si artrita reumatoida.

Osteoartrita

Osteoartrita este o eroziune, o deterioarare treptata a cartilajului care acopera osul unei articulatii, care incepe sa se uzeze. Ea apare cel mai des odata cu inaintarea in varsta, dupa o lovitura puternica sau la sportivii de performanta, dar poate fi cauzata si de anumite leziuni sau defecte din nastere ale proteinei care formeaza cartilajul.In urma acestui proces de degenerare a cartilajelor, osul incepe sa se ingroase si sa se deformeze si nu mai permite o flexibilitate normala in articulatia respectiva. Osteoartrita afecteaza grav articulatiile care sustin greutatea corpului – sold, genunchi si coloana vertebrala, dar si mainile si articulatiile degetelor. Cel mai adesea osteoartrita netratata corespunzator duce la invaliditate partiala sau chiar imobilizarea completa a pacientului.

Poliartrita reumatoida

Forma cea mai grava a artritei, poliartrita reumatoida este o maladie autoimuna (sistemul imunitar isi ataca propriile tesuturi) care afecteaza in principal femeile si fetele. Sistemul imunitar al organismului identifica gresit membrana sinoviala ca fiind “straina”, provocand inflamatia, durerea si apoi distrugerea completa a cartilajului. Tesutul astfel afectat este inlocuit de tesutul cicatrizat si oasele fuzioneaza. Pe langa inflamatie si dureri articulare, ea poate provoca o stare de oboseala, tulburari vasculare, anemie si chiar leziuni oculare.

Dincolo de orice explicatie medicala, artrita inseamna durere, umflaturi ale articulatiilor si rigiditate in miscare. Studiile recente arata ca majoritatea oamenilor peste 50 de ani sunt afectati, in diverse stadii, de artrita, aceasta fiind principala cauza a handicapului fizic. Se spune ca artrita afecteaza orice persoana, daca aceasta traieste destul de mult. In cazul artritelor, tratamentele clasice vizeaza ameliorarea durerilor provocate de aceasta boala, nu stoparea sau vindecarea ei. Desi specificul bolii impune un tratament pe termen lung, reactiile adverse ale medicamentelor de tip antiinflamator – cum ar fi provocarea gastritelor sau a ulcerului gastroduodenal, nu le recomanda ca o solutie eficienta.
Studiile stiintifice au dovedit utilitatea glucozaminei si a condrocitului in tratarea artritelor fara efecte secundare. Aceasta combinatie de suplimente este utilizata in scopul limitarii efectelor artrozei si a durerilor articulare, reducerii inflamatiei si protejarii articulatiilor si tendoanelor impotriva traumatismelor. Glucozamina face parte din clasa glucozaminoglicanilor, adica sunt lanturi de glucide combinate cu aminoacizi. Ele intra in structura proteoglicanilor, care participa la formarea tesutului conjunctiv, printre care se numara si cartilajele. Condroitin sulfatul si glucozamina sunt folosite in tratamentul artrozei pentru ca asigura necesarul de „caramizi” pentru repararea cartilajelor, dar si blocheaza activitatea enzimelor care distrug aceste structuri. De asemenea, glucozamina stimuleaza condrocitele (celulele cartilajului) sa produca matrice sanatoasa (colagen si proteoglicani).