Acordurile de cooperare și programele operaționale nu conțin prevederi referitoare la penalizarea sau restricționarea accesului statelor membre la fondurile structurale europene și fondurile de investiții în situația în care un stat membru respinge cota propusă de Comisia Europeană privind primirea migranților, a scris comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, într-o declarație de presă de presă difuzată duminică.
„În calitate de comisar european pentru politică regională, precizez că în acordurile de cooperare și programele operaționale pentru actuala perioadă de programare (2014-2020) nu există prevederi referitoare la penalizarea sau restricționarea accesului statelor membre la fondurile structurale europene și la fondurile de investiții în situația în care un stat membru respinge cota propusă de CE privind primirea migranților”, a menționat comisarul european în declarația de presă.
Corina Crețu a adăugat că politica de coeziune, așa cum a precizat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, săptămâna trecută în discursul său despre Starea Uniunii, va continua să joace un rol important în chestiunea migrației, axându-se pe integrarea socială a migranților legali. De altfel, precizează comisarul european, fondurile politicii de coeziune se adresează luptei împotriva excluziunii sociale și a sărăciei, prin asigurarea condițiilor care să genereze noi locuri de muncă.
În perioada de programare 2014-2020, peste 20 de miliarde de euro din fondul european de dezvoltare regională alocate tuturor statelor membre sunt destinate măsurilor care vor genera creștere economică și dezvoltare și care vor susține implicit integrarea socială, inclusiv a migranților legali. Câteva exemple în acest sens: dezvoltarea infrastructurii necesare pentru găzduirea și creșterea copiilor sau revitalizarea zonelor urbane defavorizate, se mai arată în declarația de presă a Corinei Crețu.
„Totodată, așa cum a mai precizat președintele Junker, Comisia Europeană analizează în prezent posibilitatea ca fondurile destinate politicii de coeziune să aibă o contribuție mai mare pe viitor în abordarea problemei migrației, iar această contribuție este posibilă în special în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră și a strategiilor macroregionale”, mai scrie comisarul european.
Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a cerut recent penalizarea țărilor est-europene care se opun cotelor de imigranți, prin reducerea accesului statelor respective la fonduri structurale. România, alături de alte țări precum Cehia, Danemarca sau Polonia, au respins ideea stabilirii unor cote obligatorii de refugiați, pledând ca redistribuirea migranților aflați deja în Ungaria, Grecia și Italia să se facă pe baze voluntare.