Ministrul Bogdan Aurescu, în vizită în Turkmenistan

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va efectua luni o vizită în Turkmenistan.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de MAE, programul vizitei cuprinde consultări ale șefului diplomației române cu omologul turkmen Rașid Meredov, vicepremier și ministru al afacerilor externe, și o primire la președintele Turkmenistanului Gurbangulî Berdâmuhamedov.

Vizita ministrului Afacerilor Externe în Turkmenistan se desfășoară în contextul demersurilor diplomatice pentru consolidarea acțiunilor de politică externă a României în Vecinătatea Estică și în spațiul Asiei Centrale, precizează sursa citată.

Agenda discuțiilor cuprinde analiza stadiului și perspectivelor de dezvoltare a relațiilor bilaterale între România și Turkmenistan, cu accent pe dimensiunea cooperării economice și în domeniile energiei și transporturilor.

Vor fi discutate, potrivit MAE, metodele de intensificare a colaborării în vederea realizării proiectului Coridorului de Transport de Mărfuri Marea Caspică — Marea Neagră și vor fi analizate proiectele de interes ale ambelor părți în regiunea Asiei Centrale.

„În ceea ce privește agenda internațională, ministrul român de Externe va avea consultări extinse pe subiecte precum cooperarea România — Turkmenistan în cadru multilateral, cooperarea între UE și regiunea Asiei Centrale, cele mai importante evoluții din Vecinătatea Estică a UE, situația din regiunea Orientului Mijlociu, eforturile de combatere a terorismului, inclusiv inițiativa comună româno-spaniolă privind crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului”, se mai arată în comunicatul MAE.