‘Boala limbii albastre'(Bluetongue) a fost diagnosticată în trei exploatații din județul Botoșani

„Boala limbii albastre” (Bluetongue) a fost diagnosticată, în data de 4 septembrie, în trei exploatații din localitatea Boboluști, județul Botoșani, motiv pentru care au fost organizate deja întâlniri de informare și instruire cu medicii veterinari, în județe, pentru prevenirea răspândirii bolii, potrivit unui comunicat remis, marți, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Reprezentanții ANSVSA susțin că au notificat Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene, dar și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), despre prezența virusului pe teritoriul României.

La data menționată, o delegație formată din reprezentanți ai ANSVSA și ai Laboratorului Național de Referință s-a deplasat la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani pentru investigații suplimentare, după ce probele recoltate de un medic veterinar fuseseră raportate ca fiind pozitive.

„Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii ‘Bolii limbii albastre’, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Național de Referință, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA). Probele analizate în cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), în data de 4 septembrie 2015, au confirmat prezența virusului ‘Bolii limbii albastre’, iar în data de 7 septembrie 2015, s-a identificat serotipul 4 care a circulat și anul trecut pe teritoriul României”, se menționează în comunicat.

ANSVSA precizează că în jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 kilometri, „fiind interzisă ieșirea rumegătoarelor cu excepția animalelor destinate abatorizării”.

Potrivit ANSVSA, măsurile dispuse pentru controlul bolii sunt cele prevăzute de legislația specifică în vigoare, în ceea ce privește combaterea, monitorizarea, supravegherea febrei catarale ovine, precum și restricțiile privind deplasările unor animale din specii receptive la aceasta.

Printre măsurile care se impun se numără: punerea sub supraveghere oficială a exploatațiilor infectate, impunerea de restricții de mișcare, inventarul tuturor animalelor susceptibile, stabilirea zonelor de restricție, examinări clinice în exploatațiile cu animale susceptibile, recomandări privind distrugerea biotopurilor favorabile pentru culicoizi și aplicarea de tratamente cu insecticide, supravegherea animalelor prin teste serologice și virusologice și supravegherea entomologică.

Reprezentanții ANSVSA precizează că pe teritoriul României se aplică un program de monitorizare serologică lunară, din luna aprilie până în luna noiembrie.

Ulterior, au mai fost identificate și alte animale infectate, până la această dată boala fiind confirmată la zece bovine, în patru focare, din aceeași localitate, respectiv Bobulești.

Potrivit OIE, Bluetongue (serotipul 8) a fost confirmată, în 11 septembrie 2015, la 27 de bovine și 6 ovine dintr-o fermă de 200 de ovine dar și 150 de bovine din Franța, țara unde virusul Bluetongue nu a mai fost depistat din 2010. În 10 septembrie 2015 au fost confirmate două cazuri de Bluetongue și la 2 bovine dintr-o fermă de 300 de capete din sudul Ungariei (Comitatul Tolna). Ultimul caz de Bluetongue în Ungaria a fost confirmat în ianuarie 2015.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice, datorită restricțiilor aplicate mișcării animalelor.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele domestice și sălbatice, de cele mai multe ori oi, dar și vite și capre, și are caracter sezonier.

Mortalitatea este variabilă, în funcție de situație, procentul de îmbolnăvire putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv. Virusul este transmis de unele insecte hematofage, chiar și pe distanțe mari, iar prevenirea bolii se face prin dezinsecții periodice, pentru a distruge aceste insecte care transmit boala.

Potrivit ANSVSA, proprietarii de animale au obligația să anunțe imediat medicul veterinar de apariția unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

DSVSA județene au organizat întâlniri de informare și instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale crescătorilor de bovine și ovine, cu reprezentanți ai firmelor de transport animale, pentru a preveni răspândirea acestei boli.