În perioada 15-22 septembrie, Liceul Tehnologic Economic ”Virgil Madgearu” din Iași este gazda unui curs de gastronomie şi artă culinară, ce se va încheia cu un schimb de bune practici în acest domeniu. La curs, care va fi susţinut de Chef Ziad Atiya (Z. Atiya Group Israeli Chef Association), cu numeroase premii câştigate la diferite competiţii internaţionale, vor participa 11 cursanţi ai Colegiului de gastronomie Culinary din Haifa (Israel) şi 11 elevi ai liceului Tehnologic Economic ”Virgil Madgearu” din Iași, de la specializarea ”Tehnician în gastronomie”, sprijiniţi de maiştrii de instruire practică şi de profesorii de specialitate. Evenimentul va avea loc în corpul C al Liceului Tehnologic Economic ”Virgil Madgearu”, de pe str. Săulescu 17, și în laboratoarele de instruire practică, unde se realizează pregătirea de specialitate a elevilor. ”Stagiul de pregătire profesională susţinut în limba engleză de Chef Ziad Atiya va avea o componentă teoretică, prin prezentarea unor noţiuni generale şi specifice din domeniul gastronomiei, şi o componentă practică, în cadrul căreia echipele mixte, formate din câte un cursant israelian şi un elev român, vor pune în aplicare cele învăţate. Pe perioada acestui stagiu, participanţii vor învăţa să pregătească diferite specialităţi cu specific israelian, dar şi din bucătăria internaţională, cum ar fi sushi, preparate italiene şi chiar deserturi. La finalul acestui stagiu de pregătire, Chef Ziad Atiya va evalua şi certifica competenţele profesionale ale participanţilor, acordându-le diplome, medalii şi certificate de participare. Evaluarea va lua forma unei expoziţii culinare, fiecare echipă trebuind să prepare un menu complet”, a declarat Constantin Corneliu Carpren, directorul Liceului Tehnologic Economic ”Virgil Madgearu” din Iași. ”Considerăm că desfăşurarea acestei activităţi în şcoala noastră reprezintă un pas important în pregătirea de specialitate a elevilor noştri, întrucât le va oferi ocazia de a interacţiona cu un Chef de renume internaţional şi de a beneficia de experienţa sa. În plus, elevii vor avea posibilitatea să descopere anumite tehnici şi secrete ale artei culinare, ceea ce, sperăm noi, îi va motiva şi mai mult să înveţe şi să se perfecţioneze în tainele gastronomiei, pentru a evolua în calificarea aleasă. Nu în ultimul rând, apreciem că elevii vor conştientiza faptul că pentru a deveni cei mai buni este nevoie de mult exerciţiu şi de o bună pregătire de specialitate încă din şcoală”, a adăugat acesta. (E.M.)