Redresarea prețurilor locuințelor în zona euro este sustenabilă

Recenta creștere a prețurilor locuințelor în zona euro pare a fi sustenabilă, dar redresarea este mai slabă decât în perioadele precedente, iar eventuala normalizare a ratelor dobânzilor va afecta sectorul imobiliar, se arată într-un raport publicat marți de Banca Centrală Europeană și citat de Reuters.

În timpul crizei din 2008 — 2009, prețurile locuințelor au scăzut semnificativ în zona euro, tendință care a continuat și în perioada 2012 — 2013, pe fondul dezechilibrelor înregistrate înaintea crizei. Dar în semestrul doi din 2014, prețurile au început să crească, iar avansul este sustenabil deoarece dezechilibrele dintre venituri și prețurile locuințelor au fost corectate, apreciază BCE.

‘Actuala redresarea a prețurilor locuințelor în zona euro este mai slabă decât majorarea observată în trecut în timpul perioadelor de revenire a creșterii economice după o criză. Ratele scăzute ale dobânzilor au sprijinit redresarea’, se arată în raportul BCE.

Instituția apreciază că riscurile la adresa stabilității financiare provocate de majorarea prețurilor locuințelor din zona euro par a fi pe moment limitate.

La ședința din 3 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, pentru a stimula creșterea economică.

Conform estimărilor publicate în luna iunie, BCE miza în 2016 pe o creștere a PIB de 1,9% și pe o rată a inflației de 1,5%, însă acestea par în prezent mult prea optimiste în opinia analiștilor, având în vedere scăderea prețului petrolului, aprecierea monedei euro și încetinirea economiei chineze.