Croația: Până la 5.000 de migranți încearcă să urce în trenurile spre Zagreb

mii-de-refugiati-incearca-sa-se-urce-in-trenuri-pentru-a-ajunge-la-zagreb-18515203Între 4.000 și 5.000 de migranți se aflau joi dimineață în gara feroviară din Tovarnik, oraș croat situat în apropiere de frontiera cu Serbia, în speranța de a se putea îmbarca în trenurile care să-i transporte la Zagreb, capitala țării, de unde să-și poată continua călătoria spre Europa Occidentală, a indicat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Refugiați (UNHCR), Jan Kapic, citat de AFP.’Sunt între 4.000 și 5.000 de persoane aici. Trenurile vin, dar acestea nu pot lua toate aceste persoane’, a spus el. Migranții, dintre care mulți au fugit din calea războaielor din Siria și Irak, au sosit în noaptea de miercuri spre joi după ce au trecut frontiera sârbo-croată.
Ei au invadat mica stație Tovarnik, dormind de-a lungul căii ferate, în timp ce dispozitive de polițiști au fost desfășurate în zonă.
Mai mulți voluntari ai Crușii Roșii s-au deplasat la Tovarnik, distribuind hrană, cu prioritate sutelor de copii și bebeluși. Totodată, migranții urmează să primească asistență medicală și li se vor pune la dispoziție toalete, a precizat Kapic. ‘Este foarte greu de spus dacă aici va fi o tabără de tranzit. Guvernul croat este cel care trebuie să vadă cum va gestiona situația’, a adăugat el. Potrivit acestuia, migranții sosesc la gară direct după ce trec granița, fără a mai merge la secția de poliție pentru a se înregistra. Poliția ar fi oricum complet copleșită de numărul mare de sosiri, subliniază reprezentantul UNHCR.
Migranții au început să vină în număr mare în Croația în ultimele 24 de ore, după ce Ungaria și-a sigilat frontiera, principala poartă de intrare în Uniunea Europeană.