Amnesty International: Refugiații au nevoie de acces sigur la protecție, nu de bariere suplimentare

Țările Uniunii Europene trebuie să permită accesul sigur al persoanelor care au nevoie de protecție internațională, în loc să închidă granițe și să desfășoare forțe de poliție, a susținut luni organizația Amnesty Internațional (AI), înaintea reuniunii miniștrilor de interne din UE, prevăzută pentru marți, urmată a doua zi de un Consiliu European extraordinar consacrat crizei migranților din Europa, relevă un comunicat de presă al AI.

„Eșecul nu este o opțiune. Liderii UE trebuie să ajungă la un acord asupra unui răspuns organizat și plin de compasiune la sosirea refugiaților și a solicitanților de azil în Europa. Unele soluții sunt pe masa negocierilor, ceea ce lipsește este voința politică”, a spus John Dalhuisen, director pentru Europa al Amnesty International.

Potrivit acestuia, până acum răspunsul liderilor europeni la criza refugiaților a fost lipsit de ambiție și nu a reușit să îi ajute pe cei aflați în căutare de protecție în Europa.

„În contextul unei noi reuniuni a liderilor europeni la Bruxelles, este nevoie disperată de un răspuns pe termen mai lung la criza refugiaților. Acesta trebuie să includă rute legale și mai sigure în Europa pentru refugiați și implementarea unui veritabil sistem comun european de azil”, a subliniat Dalhuisen.

Între statele membre ale UE încă există divergențe privind modul de redistribuire a refugiaților, mai multe țări est-europene respingând principiul cotelor obligatorii propus de Comisia Europeană. Prin urmare, se încearcă în continuare găsirea unor amendamente pentru propunerea executivului comunitar, pentru ca reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) să nu fie din nou un fiasco.

Disputa pe tema cotelor obligatorii aproape a monopolizat dezbaterea despre valul de imigranți ilegali veniți din țările Africii, Orientului Mijlociu și Asiei, astfel că ea a eclipsat discuțiile privind alte propuneri de natură să rezolve această criză, cum ar fi ajutorarea țărilor din afara UE care găzduiesc deja milioane de refugiați, cum ar fi Turcia, Iordania sau Liban.

De altfel, statele est-europene care se opun cotelor obligatorii au atras atenția că nu prin impunerea acestui principiu poate fi oprit afluxul migrator fără precedent, care se apropie de o jumătate de milion de imigranți ilegali de la începutul anului în curs.