Declarațiile Prim-ministrului Valeriu Streleț și ale omologului său român, Victor Ponta, la începutul ședinței comune a Guvernelor R. Moldova și României

strelet_33081300Declarațiile Prim-ministrului Valeriu Streleț și ale omologului său român, Victor Ponta, la începutul ședinței comune a Guvernelor R. Moldova și României

Victor Ponta: Este o mare onoare şi o mare plăcere pentru noi să găzduim această nouă şedinţă de Guvern comună. Bineînţeles, cred că de azi trebuie să ne gîndim deja la următoarea şedinţă, pe care o veţi organiza în Republica Moldova, însă dincolo de partea de prietenie, de sentimente calde, în urma şedinţei de astăzi vreau să anunţăm, ca de fiecare dată, lucruri concrete şi lucruri importante pentru oamenii care trăiesc pe ambele maluri ale Prutului. Sînt confruntări şi sînt probleme importante pentru cei care guvernează şi la Chişinău, şi la Bucureşti, însă vreau să zic cît e şi presa aici că atunci cînd e nevoie de ajutor, în primul rînd, vreau să îl găsiţi în România, şi la Bruxelles, şi la Washington, şi peste tot, că şi noi mergem acolo cînd avem nevoie de ajutor, dar în primul şi în primul rînd, să îl găsiţi în România. Vreau să discutăm astăzi despre toate punctele pe care le avem pe agenda de lucru în ceea ce priveşte proiecte comune în toate domeniile și e foarte bine că sînt toţi miniştri. Dar vreau să spun încă o dată că sînteţi bineveniţi, că sînteţi prietenii şi fraţii noştri cei mai apropiaţi şi că dacă sîntem împreună, putem să trecem mult mai uşor peste toate greutăţile. Dle Prim-ministru, încă o dată, bine aţi venit şi mult succes în dificila sarcină pe care o aveţi.

Valeriu Streleţ: Mulţumesc foarte mult! Excelenţa Voastră, dle Prim-ministru, stimaţi colegi, membri ai Guvernului României, stimaţi colegi membri ai Guvernului din partea Republicii Moldova,

Fireşte, în primul rînd, doresc să vă mulţumim foarte mult pentru această iniţiativă şi organizare excelentă şi confortul pe care ni l-aţi asigurat pentru a ajunge aici şi căldura cu care ne primiţi, elemente care trebuie să fie apreciate pe bună dreptate şi care trebuie să fie menţinute şi în comunicarea noastră pe viitor. Noi constatăm, toţi împreună, cu o deosebită satisfacţie, accelerarea considerabilă şi diversificarea relaţiilor noastre bilaterale, în spiritul parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, în mod special pe durata ultimilor cinci ani şi acest fapt denotă în mod deosebit rolul pe care îl are România în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova şi în încurajarea aspiraţiilor noastre pe care le avem în această cale. Nu o dată am constatat, şi cînd ne-am văzut în cadrul ultimei vizite la Chişinău, că România este un susţinător consecvent şi dezinteresat al Republicii Moldova pentru a avansa în transformări democratice, în transformări pozitive şi a avansa în calea sa de modernizare. Nu o să ezit în a spune că o apropiere de România este o apropiere de Europa. Acesta este crezul Guvernului pe care îl conduc, cu menţiunea că integrarea europeană rămîne în continuare prioritate absolută a guvernării de la Chişinău şi noi vom urma cu fidelitate acest curs pe care ni l-am asumat.

Sîntem profund recunoscători pentru toate proiectele bilaterale care au fost cu generozitate susţinute de către Guvernul României, menţionînd în acest şir, în mod special, modernizarea grădiniţelor din Republica Moldova, care este cu recunoştinţă apreciată nu doar de către clasa politică, dar de către foarte mulţi cetăţeni şi copii beneficiari ai acestui proces, implementarea serviciului medical de urgenţă SMURD în Republica Moldova, care deja îşi câştigă un bun nume, reabilitarea Centrului Mamei şi Copilului şi multe alte procese foarte, foarte importante pentru ţara noastră.

Noi avem toată deschiderea şi toată cointeresarea să aprofundăm parteneriatele noastre pe domeniile pe care astăzi le vom discuta, în mod special care vizează interconexiunile din sfera energiei, pe gazoductul Ungheni-Chişinău, pe interconexiunile electrice pe cele trei puncte, Vulcăneşti-Isaccea, Bălţi-Ungheni şi înţelegem că aceste proiecte sînt cu un element de reducere sau de excludere a dependenţei Republicii Moldova de vechiul sistem estic şi de asigurare a unei sustenabilităţi a parcursului său european de viitor.  Profit de ocazia pe care o avem astăzi pentru a vă mulţumi pentru deschiderea de a ne oferi un sprijin financiar rambursabil într-un moment crucial pentru Republica Moldova, ale cărui valoare şi condiţii le vom discuta astăzi. Înțelegem că efortul de reformă pe care îl depunem noi acum la Chişinău va avea succes atunci cînd vom fi susţinuţi în aceste demersuri, inclusiv financiar, de către cei mai fideli şi cei mai apropiaţi prieteni ai Republicii Moldova, în spiritul faptului că împărtăşim împreună un spaţiu comun valoric, cultural şi de civilizaţie.

Sînt ferm convins că reuniunea de astăzi va oferi o posibilitate de a consolida în continuare relaţiile noastre bilaterale şi pornind de la concluzia că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, conform datelor anului 2014, schimburile comerciale au depăşit cifra de 1,2 miliarde de dolari, ne dorim ca România să devină şi principalul investitor sau cel puţin să fie în topul primilor trei investitori din R. Moldova. În acest sens vă anunţăm că deja am iniţiat demersuri ca pentru întreprinderile româneşti, care au acreditare europeană în domeniul proiectării şi construcţiilor să nu mai existe bariere de acreditare, repetat, în Republica Moldova în perioadele de viitor, atunci cînd vom implementa proiecte comune care urmează să ne apropie în aspiraţiile noastre.

Excelenţa voastră, domnule Prim-ministru, vă mulţumesc încă o dată pentru această iniţiativă şi susţin şi eu cu toată deschiderea ideea de instituţionalizare a acestor întîlniri comune, a acestor şedinţe interguvernamentale, să stabilim o periodicitate, de exemplu nu mai rar de o dată pe an, şi ca aceste şedinţe interguvernamentale comune să ne apropie şi mai mult în continuare şi să ne consolideze bunele relaţii pe care le avem. Mulţumim încă o dată şi urăm succes şedinţei de astăzi.

Victor Ponta: Încă o dată mulţumesc. Pînă să mulţumesc celor de la presă, să spun că sînt puţine ţări în lume care pot sa aibă o şedinţe a două Guverne, să vorbim aceeaşi limbă, să avem aceleaşi culori…. Dvs. ziceaţi „dezinteresat”. Ba nu, avem un singur interes: ce e bun pentru noi e bun şi pentru dvs. şi invers, dacă e bine în Moldova, e bine şi pentru noi. Şi aţi menţionat, avem o ordine de zi, peste care o să intrăm aşa cum se face la şedinţele de Guvern, dar încă o dată spun, dacă România acum, azi, şi-a plătit tot împrumutul către FMI, nu trebuie să apeleze la alte împrumuturi, noi nu sîntem o ţară împrumutătoare de obicei, dar dacă aveţi nevoie, bineînţeles că răspunsul nostru este da şi vă sprijinim în aceste momente. La fel, dacă la noi în ţară, şi ne mîndrim cu SMURD şi e meritul celor care au făcut SMURD, şi în Moldova o să vedeţi că e foarte bun. Dacă noi am reuşit să fim independenţi din punct de vedere energetic, acelaşi obiectiv trebuie să-l aveţi şi dvs. Dacă am făcut grădiniţe în România, putem să facem şi în Moldova şcoli sau spitale. Deci, ce e bine pentru dvs. e bine şi pentru noi, nici un alt interes al altor mari puteri nu există. România nu e o mare putere, dar este o ţară care poate să vă sprijine pe dvs. şi care trebuie să o facă în continuare. Vă mulţumesc.