National

Berevoianu, Moisescu și Semenescu, scoși încătușați din sediul DNA Ploiești

Fostul consilier al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și omul de afaceri Ovidiu Semenescu au fost scoși încătușați din sediul DNA Ploiești, aceștia fiind reținuți într-un dosar de cumpărare de influență și trafic de influență în legătură cu Apa Nova București.

La ieșirea din sediul DNA, Berevoianu a negat că ar fi luat bani și că ar fi făcut trafic de influență. Vlad Moisescu a negat, de asemenea, că ar fi făcut trafic de influență, iar întrebat cum își explică faptul că se află din nou la DNA Ploiești, el a răspuns că „așa e la Ploiești”.

Cei trei vor fi transportați în arestul IPJ Prahova care se află la Câmpina, urmând a fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu este suspectat că ar fi făcut trafic de influență în favoarea societății Apa Nova București prin intermediul lui Vlad Moisescu și Costin Berevoianu, ambii având relații importante în administrația publică locală, potrivit unor surse judiciare.

Timp de mai mulți ani, Ovidiu Semenescu, în calitate de reprezentant neoficial în România al unui grup de firme, s-ar fi folosit de relația cu Vlad Moisescu și de influența pe care acesta o avea la nivelul Primăriei sectorului 1, pentru obținerea unor contracte cu instituții publice. În schimbul serviciilor sale, Moisescu ar fi primit contracte de consultanță pentru o firmă pe care o controla, fără a presta în realitate niciun serviciu în baza acelor contracte.

Semenescu ar fi procedat în același mod și cu Costin Berevoianu, pentru ca acesta să-și exercite influența la nivelul Primăriei Municipiului București.

Conform acelorași surse, Semenescu ar fi primit sume mari de bani în schimbul intervențiilor în favoarea firmelor controlate de grupul respectiv, deși nu a fost niciodată angajat oficial în nicio funcție din cadrul acestor societăți.

20, 36 DNA: Semenescu, reținut alături de Moisescu și Berevoianu; vineri — prezentați instanței pentru arestare preventivă

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și SC Apa Nova SA, la data faptelor, a fost reținut joi de procurori, alături de fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, și de fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, informează DNA.

Cei trei vor fi prezentați vineri Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influență (2 infracțiuni) și cumpărare de influență (2 infracțiuni), iar Vlad Moisescu, sub control judiciar în altă cauză, și Costin Berevoianu, consilier personal al lui Oprescu în perioada 2008 — 2015, pentru trafic de influență.

Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul instituției, în perioada 2008 — 2015, cei trei și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General al Municipiului București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb de la reprezentanții acestora sume importante de bani.

„Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de persoanele menționate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Concret, în perioada respectivă, inculpatul Semenescu, utilizând relația preferențială pe care o avea cu inculpatul Moisescu (ascendentul relațional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei și Consiliului Local al Sectorului 1 București), a facilitat derularea activității specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: încheierea unor contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile)”, susțin procurorii.

DNA precizează că, urmare a acestei înțelegeri, Vlad Moisescu a facilitat în perioada respectivă emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri generali, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București.

„Spre exemplu, în perioada ianuarie — aprilie 2011, Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu PMB privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă — 493.644.646 lei, profit net — 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net — 118.135.449 lei în 2012. În același context, Berevoianu, în calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a susținut din această poziție interesele grupului de firme reprezentat neoficial de Semenescu”, se spune în comunicat.

Anchetatorii au reținut că practic, în calitate de consilier, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată și compania SC Apa Nova SA.

„În schimbul influenței exercitate, inculpații Moisescu și Berevoianu au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate”, au mai constatat procurorii.

În cazul lui Moisescu, fostul trezorier al PNL, caracterul fictiv al contractelor a rezultat și din faptul că: unele plăți erau efectuate înainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăți la o zi după încheierea contractului sau fără existența vreunui astfel de document, au existat contracte semnate după efectuarea plății.

Pe de altă parte, susțin procurorii, pentru intervențiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, Ovidiu Semenescu a încasat diferite sume de bani în trei modalități directe de plată: încheierea unor contracte de consultanță, încheierea unor contracte privind activități de promovare a imaginii în domeniul sportului și încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziționate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC Apa Nova SA și celelalte companii din grup, sub forma unor acțiuni de promovare.

„Ca un exemplu elocvent precizăm că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului București a actelor adiționale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăți către societăți controlate de către inculpatul Semenescu”, mai precizează DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații.

Related Articles

Back to top button