Externe

Liderii UE au discutat posibilitatea unor deficite mai mari pe fondul crizei migranților, dar nu au ajuns la un acord

Uniunea_EuropeanaLiderii Uniunii Europene au discutat asupra posibilității de a permite statelor zonei euro să aibă deficite mai mari pentru a face față costurilor crizei migrației, au declarat joi oficiali ai UE, însă nu au reușit să ajungă la o poziție comună, relatează Reuters. De la începutul anului, în jur de 500.000 de migranți au ajuns în UE, plecând din țările lor din cauza războiului și a sărăciei.
La 11 septembrie, miniștrii de finanțe ai UE au cerut Comisiei Europene, executivul UE, să ia în considerare impactul acestei situații de urgență când va analiza bugetele naționale în săptămânile următoare.
Chestiunea a fost discutată de liderii UE într-o reuniune privind criza migrației. ‘Ceea ce a fost discutat și menționat de mai mulți vorbitori este faptul că acest cost suportat de țări din cauza situației refugiaților ar trebui luat în calcul în Pactul de stabilitate’, a declarat după reuniune cancelarul austriac Werner Faymann, precizând că susține o astfel de măsură.
‘Țările ar trebui să aibă posibilitatea să beneficieze de anumite excepții și să li se recunoască anumite calcule, dar nu a existat un acord astăzi’, a spus Faymann.
Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, care răspunde de supervizarea bugetelor din zona euro, a fost de acord să examineze impactul economic al crizei migrației și să-și prezinte concluziile la 5 octombrie, când miniștrii din zona euro se vor reuni în Luxemburg.
Statele din zona euro urmează să-și înainteze proiectele de bugete Bruxellesului la 15 octombrie.
Cancelarul german Angela Merkel a fost prudentă din acest punct de vedere. ‘Trebuie să verificăm foarte atent și trebuie să vedem care sunt de fapt costurile. Nu am încă o poziție fermă în privința acestui subiect’, a declarat ea după reuniunea de joi.
De altfel, prudența a fost predominantă în declarațiile oficialilor UE. ‘Este încă foarte dificil de estimat impactul evenimentelor în desfășurare asupra finanțelor publice ale statelor membre’, a declarat un oficial de rang înalt.
‘În acest stadiu opinia noastră este că nu există suficiente informații pentru a ajunge la concluzia că ar trebui activată ca principiu o anumită clauză de derogare în pact’, a adăugat oficialul UE.
Comisia Europeană are autoritatea să trimită înapoi proiectele de buget și să solicite schimbări, datorită noilor reguli adoptate după criza datoriei din 2009-2014 din zona euro. Dacă executivul comunitar admite existența unor ‘circumstanțe excepționale’, le poate permite statelor membre să aibă deficite mai mari, dar sub limita de 3% din PIB.

Related Articles

Back to top button