UE și FMI cer Greciei să reducă deficitul cu 10 puncte în doi ani

 

Uniunea Europeană și FMI au cerut guvernului grec să reducă deficitul public cu 10 puncte procentuale în doi ani, să majoreze TVA-ul și să reducă salariile în sectorul public, în schimbul acordării pachetului de sprijin, a declarat joi un lider sindical după o reuniune a primului ministru George Papandreou cu partenerii sociali.

‘Am constatat astăzi că ne găsim în fața unui acord convenit deja’, a declarat secretarul general al funcționarilor publici (ADEDY), Ilias Iliopoulos, la ieșirea de la reuniunea cu primul ministru. ‘Este vorba de un pachet de măsuri extrem de dure care vor conduce la recesiune’, a adăugat Ilias Iliopoulos.

Potrivit liderului sindical, UE și FMI cer oficialilor greci să reducă deficitului public de zece puncte în 2010 și 2011 precum și să realizeze economii de 25 de miliarde de euro. De asemenea cele două părți examinează eliminarea celui de al 13-lea și al 14-lea salariu în sectorul public. Taxa pe valoarea Adăugată ar urma să fie și ea majorată cu unu sau două puncte.

Anul trecut deficitul bugetar al Greciei a ajuns la nivelul record de 13,6 procente din Produsul Intern Brut iar guvernul de la Atena a promis că în acest an îl va reduce cu patru puncte procentuale. O echipă de experți de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional se află în prezent la Atena, pentru a se pune de acord cu autoritățile grecești cu privire la condițiile în schimbul cărora Grecia va primi împrumuturi de la statele din zona euro și FMI.