Planta este cunoscută mai ales pentru capacitatea de a reface musculatura intens solicitată. Însă principiile sale active multiple o recomandă în diferite alte probleme: circulatorii, articulare şi infecţioase
Arnica este una dintre puţinele plante ale cărei principii active, în special cele care îi conferă proprietăţi antiinflamatoare (substanţa helenalină), sunt recunoscute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De altfel, aceasta este calitatea pe baza căreia se foloseşte în variate probleme de sănătate care implică şi un proces inflamator. Alţi compuşi activi notabili din compoziţia plantei sunt carotenoizii, flavonoidele, ambii cu acţiune antioxidantă, şi o serie de uleiuri volatile. Preparatele pe bază de arnică se pot utiliza atât extern, local, cât şi intern.
Încălzeşte şi reface muşchii
Gelurile, uleiurile şi unguentele pe bază de arnică pot fi folosite atât înaintea activităţilor sportive, în vederea pregătirii muşchilor pentru efort, cât şi după activitate fizică, pentru a combate febra şi contracturile musculare şi pentru a ajuta la refacere. Florile proaspete de arnică se pot pune la macerat într-un ulei vegetal presat la rece (de măsline, de sâmburi de struguri). Uleiul obţinut poate fi folosit pentru masaj în caz de contracturi musculare, de dureri reumatice si posttraumatice, de dureri de cap. Pentru stimularea circulaţiei periferice se poate folosi şi tinctura, circa zece grame în apa de baie.
Îmbunătăţeşte circulaţia venoasă
Preparatele care conţin arnică pot fi utilizate pentru masaj şi de persoanele care prezintă varice, flebite uşoare şi sindrom de picioare grele. Extern, arnica are acţiune deosebită asupra sistemului venos: îmbunătăţeşte circulaţia periferică, ajută la resorbţia echimozelor (vânătăi) şi edemelor posttraumatice, are şi efect antiseptic şi cicatrizant, favorizează consolidarea ligamentelor şi a oaselor. Este utilă şi în caz de entorse, de întinderi musculare ori de răni care se vindecă greu. În cazul unor accidente soldate cu traumatisme au o eficienţă bună şi preparatele homeopatice ce conţin arnică. Ele se prescriu personalizat de un medic cu competenţe în homeopatie.
Are acţiune antiseptică şi antialergică
Arnica este eficientă şi în cazul unor probleme de sănătate care se manifestă prin dureri şi prin stări febrile, indiferent că ele au la origine o infecţie de natură microbiană sau fungică. Nu mai puţin eficientă este în atenuarea manifestărilor unor alergii.
Administrată intern, arnica are şi proprietăţi imunostimulatoare deosebite, acţionează ca antiseptic şi ca antibiotic la nivel respirator şi urinar. În caz de faringită, de laringită, de infecţii ori de inflamaţii urinare, doza de administrare pe cale orală este mică, de 10-20 de picături pe zi, diluate în apă, timp de maximum 30 de zile. În sezonul rece, ea este valoroasă şi prin faptul că ajută organismul să se adapteze la frig, reglând temperatura corpului şi înlăturând senzaţia de frig.
Îngrijeşte şi cicatrizează pielea
Unguentele, cremele, tincturile şi uleiurile care conţin arnică se pot folosi într-o gamă extinsă de probleme care pot apărea la nivelul pielii, de la cicatrice, vânătăi şi arsuri (solare sau de altă natură) până la acnee, veruci (negi), pişcături de insecte ori leziuni bucale în urma unor intervenţii stomatologice. De asemenea, există creme de îngrijire a tenului îmbogăţite cu extracte de arnică, destinate pielii mature, întrucât această plantă are proprietăţi antioxidante. „Este foarte utilizată şi în dermatocosmetică, deoarece are acţiune antioxidantă, de protecţie contra radicalilor liberi şi antiaging”, precizează medicul Ruxandra Constantina.
Preîntâmpină depunerea colesterolului pe vase
Arnica este un excelent adjuvant în tratamentul persoanelor care au hipertensiune, în principal datorită acţiunii sale diuretice şi vasodilatatoare. Însă şi acţiunea sa reglatoare psihoemoţională, antidepresivă şi anticoagulantă are consecinţe benefice asupra aparatului cardiovascular. Nu în ultimul rând, arnica este un bun tonic cardiac, combate depunerea colesterolului pe vase şi previne sclerozarea arterelor coronare şi cerebrale.
Pentru efect relaxant şi sedativ, uleiul de arnică se foloseşte în amestec cu ulei esenţial de lavandă, pentru masarea întregului corp, cu accent pe zona picioarelor şi a spatelui.