Dermatomiozita

Dermatomiozita este o boală inflamatorie autoimunǎ caracterizatǎ prin slăbiciune musculară și o erupție cutanatǎ distinctivǎ. Boala afecteazǎ atȃt adulții, cȃt și copii. La adulți, dermatomiozita apare de obicei  ȋntre vȃrsta de 40 și 60 de ani, iar la copii boala apare adesea ȋntre 5 și 15 ani.Cu toate acestea, dermatomiozita afectează mai mult femeile decât bărbați. Pacienții au perioade de remisie a bolii, cȃnd simptomele de dermatomiozitǎ se ȋmbunǎtǎțesc ȋn mod spontan. Tratamentul  pote duce la ȋmbunǎtǎțirea funcției musculare, dar și la ameliorarea simtomelor cutanate.Specialiștii nu știu ce anume cauzeazǎ dermatomiozita, deși consideră că boala poate fi cauzată de o infecție virală a mușchilor sau de o problemă a sistemul imunitar. Boala este considerată de către medici una dintre bolile țesutului conjunctiv,  afecțiune din aceeași categorie precum lupusul eritematos sistemic sau scleroza. Alți factori declanșatori ai bolii pot fi: un cancer visceral subiacent, predispoziția geneticǎ, boala poate fi declanșatǎ de către un  agent toxic sau infecțios.Sistemul imunitar al unei persoane, de obicei, lucrează pentru a proteja corpul de diferite microorganisme strǎine precum virusurile și bacteriile. Persoanele care suferǎ de dermatomiozitǎ produc anticorpi care atacǎ propriile țesuturile. Ȋn acest proces, sunt afectate ȋn special vasele de sȃnge din țesuturile musculare. Astfel, celulele inflamatorii înconjoară vasele de sânge, iar ȋn cele din urmǎ produc degradarea fibrelor musculare.Cele mai frecvente simptome ale dermatomiozitei includ:

Modificǎri cutanate. O erupție de culoare violet sau roșie apare ȋn special pe fațǎ, pleoape, pe zona din jurul unghiilor, pe coate, la nivelul genunchilor, al pieptului și al spatelui.

Slăbiciunea musculară. Pacientul dezvoltǎ o slăbiciune musculară progresivǎ ce afecteazǎ ȋn special musculatura trunchiului, a coapselor, a umerilor, partea superioară a brațelor și a gâtului. Slăbiciunea afectează ambele pǎrți ale corpului și tinde sǎ se agraveze treptat.

Alte simptome ale dermatomiozitei sunt: Dificultate la înghițire (disfagie),Dureri musculare sau sensibilitate, Oboseală, febră și scădere în greutate, Calcinozǎ, în special la copii, Ulcere gastrointestinale și perforații intestinale, de asemenea, mai frecvente la copii, Probleme pulmonare.Dermatomiozita nu poate fi vindecată, dar tratamentul poate ajuta la un control mai bun al simptomatologiei pentru majoritatea oamenilor. Dacǎ boala va afecta, ȋn timp, și alte organe precum inima sau plǎmȃni, un specialist va recomanda inclusiv tratament pentru aceste organe. Dacǎ dermatomiozita a aparut ca urmare a unei tumori, odatǎ cu ȋndepǎrtarea acesteia, simptomele se vor estompa.