Guvernul va încuraja modernizarea țării prin transformarea digitală

Prim-ministrul Valeriu Streleț a participat luni la conferința de presă dedicată împlinirii a 5 ani de activitate a Centrului de Guvernare Electronică. În cadrul evenimentului, Premierul a scos în evidență importanța recunoașterii de către Guvern a necesității modernizării sectorul public prin aplicarea soluțiilor IT și semnarea, în acest sens, a unui acord cu Banca Mondială pentru proiectul e-Transformare, informează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.
În această ordine de idei, Șeful Executivului a menționat realizările obținute pînă acum prin implementarea infrastructurii guvernamentale, utilizată de către toate autoritățile publice centrale: MPass, MSign MPay, MCloud, MConnect. „Utilizez și eu serviciul MPay prin care este foarte comod să achit impozitele și facturile. Consider că realizările Guvernării Electronice este instrumentul-cheie de modernizare a sectorului public, care va oferi în continuare tot suportul necesar pentru dezvoltarea și utilizarea inovațiilor pentru creșterea eficienței și calității acestuia”, a spus Premierul.
Totodată, Valeriu Streleț a vorbit și despre existența unor rezerve în ceea ce priveşte gradul de implementare a proiectului și a reticenței din partea unor structuri de stat. Astfel, prin utilizarea platformelor guvernamentale de către toate instituțiile publice ale statului va fi facilitat schimbul de date dintre autoritățile guvernamentale și alte entități, economia țării va deveni mai competitivă în plan internațional și, nu în ultimul rînd, Platforma este un mecanism eficient în lupta cu corupția. „Guvernul va încuraja, prin toate instrumentele existente, continuarea dezvoltării proiectului înțelegînd toate beneficiile, toate perspectivele că putem deveni un stat modern și un Guvern eficient prin alinierea la standardele contemporane”, a conchis Premierul.
Centrul de Guvernare Electronică a fost creat pe 18 august 2010. Instituția prestează un şir de servicii, cum ar fi servicii electronice pentru cetățeni și mediul de afaceri oferind transparență în accesul datelor cu caracter public cetățenilor și mediului de afaceri. În ultimii 5 ani au fost inițiate și dezvoltate aproximativ 105 servicii, cele mai cunoscute fiind MPass, MSign MPay, MCloud şi MConnect.