Premierul a vorbit despre rezultatele vizitei sale în SUA
Prim-ministrul Valeriu Streleț şi Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, au relatat, în cadrul unui briefing comun, despre vizita delegaţiei Republicii Moldova în SUA, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie curent, la lucrările sesiunii aniversare a 70-a a Adunării Generale ONU, dar şi despre întrevederile şi discuţiile purtate cu oficiali de rang înalt, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.
Un moment-cheie al acestei sesiuni a fost rostirea discursului naţional, din numele Republicii Moldova, de la tribuna principală a ONU. Prim-ministrul Valeriu Streleţ s-a axat pe cîteva teze în alocuţiunea sa, cum ar fi implementarea Acordului de Asociere RM-UE, promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, pericolul deteriorării sistemului de securitate și cooperare în Europa, odată cu anexarea Crimeei de către Federația Rusă, și izbucnirea conflictului armat în regiunile de est ale Ucrainei. Vorbind despre procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Premierul a pledat pentru soluționarea acestuia prin identificarea unui statut special cu respectarea integrității și suveranității Republicii Moldova.
Pe parcursul vizitei în Statele Unite, Valeriu Streleţ a avut o întrevedere cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon în cadrul căreia şeful Guvernului de la Chişinău a apreciat rolul important al agențiilor și programelor ONU de asistență pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dar şi în procesul de consolidare a încrederii în reglementarea diferendului transnistrean.
Totodată, Premierul a avut întrevederi bilaterale cu Preşedinţii României, Bulgariei, Lituaniei și cu Prim-miniştrii Georgiei, Suediei, precum și cu alți demnitari de rang înalt din cadrul instituţiilor guvernamentale ale SUA. În acest context, Valeriu Streleţ a menţionat, în mod special, discuţia cu Președintele României, Klaus Iohannis. Cei doi oficiali s-au referit la domenii importante de cooperare între cele două state, în special la cele din sfera energetică și comercial-economică, precum și la perspectiva valorificării asistenței rambursabile a României oferite Republicii Moldova.
Ce ţine de întrevederea delegaţiei Republicii Moldova cu Victoria Nuland, Asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA, Valeriu Streleţ a declarat că în timpul discuţiilor a avut loc un schimb aprofundat de opinii referitor la modalitățile optime de depășire a provocărilor cu care se confruntă țara noastră, acțiunile preconizate de autoritățile moldovenești, în asemenea domenii cum ar fi restabilirea relațiilor partenerii de dezvoltare, cu FMI, consolidarea sistemului financiar-bancar, reforma justiției, combaterea corupției, securitatea energetica a tarii, și sprijinul ce ar putea fi acordat de SUA în promovarea rapidă a reformelor necesare.
În vederea consolidării cooperării dintre Republica Moldova și SUA în domeniul energetic, şeful Guvernului de la Chişinău a avut întrevederi cu Amos J. Hochstein, Șef al Biroului Resurse Energetice în cadrul Departamentului de Stat al SUA, precum şi cu reprezentanții unui Consorțiu de companii din SUA care activează în domeniul energetic. Interlocutorii au discutat despre consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova şi diversificarea surselor de energie electrică și de gaze naturale.
Un alt moment de o importanţă deosebită a fost întîlnirea la sediul Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu Mitsuhiro Furusawa, Director General adjunct FMI şi cu alţi factori de decizie. Valeriu Streleţ a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a promova reformele necesare care contribuie la stabilizarea financiară a țării și relansarea cooperării eficiente cu partenerii externi. „Am discutat despre continuarea dialogului în scopul identificării măsurilor ce se impun a fi întreprinse, de comun acord, în vederea pregătirii condițiilor necesare pentru semnarea de către Republica Moldova a acordului cu Fondului Monetar Internațional”, a menţionat Premierul în cadrul briefingului.
În încheiere, Prim-ministrul Valeriu Streleţ a menţionat că participarea la Sesiunea Adunării Generale ONU şi întrevederile bilaterale cu demnitari din alte state denotă continuarea unui dialog politic şi diplomatic activ cu partenerii Republicii Moldova pe plan internaţional, dar şi menţinerea unui sprijin pentru eforturile Chişinăului în promovarea reformelor de modernizare şi agendei europene a ţării noastre.