Președintele Knesset-ului din Israel: În Europa de astăzi antisemitismul crește și evreii se simt din ce în ce mai neliniștiți

Președintele Knesset-ului din Statul Israel, Yuli-Yoel Edelstein, a declarat miercuri că Europa a început să uite lecțiile Holocaustului, că antisemitismul crește, iar 70% dintre evrei se tem să-și recunoască religia în public. „Sper ca fiecare persoană tânără din această țară să aibă oportunitatea de a învăța aceste lecții puternice (n.r. — ale Holocaustului). Ele rămân valabile și astăzi, la 70 de ani după căderea lui Hitler și vor rămâne mereu așa. Din păcate, Europa de astăzi uită acest fapt, antisemitismul crește și evreii de pe continent se simt din ce în ce mai neliniștiți. Nu doar atacurile teroriste ocupă primele pagini precum cele din Paris sau Copenhaga, dar și atunci când ești scuipat sau asaltat, atunci când vedem cimitire, sinagogi, chiar monumentele comemorative ale Holocaustului deteriorate, precum și teama de a arăta ca un evreu, de a purta colierul cu steaua lui David sau kipa în public, să vezi mulțimile strigând ‘moarte evreilor’ și ‘evreii la gaz’. Este cutremurător, dar nu surprinzător să auzim că un studiu recent a relevat faptul că 70% dintre evreii din Europa se tem să-și recunoască religia în public, doar 15% și-au planificat să își ducă copiii la slujba de anul nou în sinagogă”, a spus Yuli-Yoel Edelstein într-un discurs în plenul Camerei Deputaților. El a adăugat că în Europa anului 2015, „care pretinde a fi o colecție de țări luminate”, se permite continuarea acestei situații și se pare că lumea nu s-a sesizat suficient cu privire la acest pericol. „În ultimul an campanii de deposedare în Israel și de boicotare a bunurilor noastre au crescut sub pretextul protestului legitim împotriva politicilor israeliene și ca o unealtă de a ne forța mâna. De fapt, Israel nu își dorește altceva decât să trăiască în pace cu vecinii săi. Ceea ce nu este atât de clar totuși este dacă acei vecini au țeluri similare. În loc să promoveze pacea și liniștea boicoturile îi ațâță pe acei extremiști care instigă (…) împotriva Israelului și îi îndeamnă pe adepți să arunce pietre pentru a-i ucide pe șoferii israelieni în trecere. Pacea poate sosi doar lucrând împreună cu vecinii noștri și îi invit din nou să lucreze cu noi pentru a face din Orientul Mijlociu un loc mai bun pentru noi toți”, a menționat președintele Knesset-ului.

El a amintit că anul trecut a avut loc o negociere cu Iranul cu privire la un acord asupra puterii sale nucleare, dar în entuziasmul încheierii acestui acord lumea „a ignorat adevărata fața a Iranului”. „Conducătorul suprem al regimului este omul care pune la îndoială Holocaustul și numește Israelul o tumoare canceroasă. Să nu uităm dovezile conform cărora Iranul a sponsorizat terorismul prin Hamas, Hezbollah și alte grupări pe care lumea aparent le-a uitat. Iranul nu s-a schimbat printr-o semnătură pe un acord. Suntem pe cale să lăsăm siguranța și securitatea Orientului Mijlociu pe mâinile regimului cel mai responsabil din regiune. Ar trebui să cugetăm îndelung asupra acestui fapt înainte de a fi prea târziu”, a arătat Edelstein. Președintele Knesset-ului a menționat că este mândru că România a fost un aliat atât de puternic al statului Israel în lupta globală împotriva antisemitismului. „Aș dori să mulțumesc Camerei Deputaților și Guvernului României pentru modelul exemplar de conducere, pentru că a făcut posibilă educația cu privire la Holocaust”, a mai spus oaspetele israelian.