Adi Cristi
Adi Cristi

EGALI CU DREPTURI INEGALE

Adi Cristi

Adi Cristi

Din nou problema aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen a aprins atmosfera în ele două țări, ținute în afara acestui spațiu pe motive de scăpare a corupţiei de sub control.
Țări precum Olanda și Germania, tradiționale opozante a aderării ultimilor două țări din lotul celor 27 membre ale Uniunii Europene, au făcut loc, de această dată, și Franței, astfel încât plutonul de țări care se opun acestei lărgiri a Spațiului Schengen demonstrează că este în continuă creștere. Se poate spune că ideea de spațiu de liberă circulație a persoanelor și mărfurilor este un concept deja compromis, sabotând principiul șanselor egale, a egalității în drepturi a tuturor membrilor care reușesc să îndeplinească acel set de proceduri invocate pentru fiecare țară, care, la un moment dat a avut acces în acest spațiu mai mult tehnic decât politic. Fracturarea unității UE, în  țări care merită și țări care nu merită, în țări care au îndeplinit un set de proceduri și țări cărora li se impun proceduri suplimentare, ce nu au absolut nimic în comun cu principiul egalității de șanse a tuturor membrilor UE  și cu regulile de început, acceptate și agreate de toate statele membre atunci ale Uniunii Europene, este astăzi suplimentat de presiunea pe care o exercită din ce în ce mai puternic valul de refugiați care ”atacă” Europa.

De această dată Germania și Olanda, dar și Franța, se văd obligate să înregistreze o ameninţare credibilă a României, cel puțin prin glasul primului ministru Victor Ponta, care în termeni diplomatici amintește ”opozanților conjuncturali” că și România poate să interpreteze personal o atitudine ce se vrea a fi o înțelegere comună asumată de toate statele membre ale UE, cel puțin.

Dacă voi vă faceți că nu observați că România și-a îndeplinit de mult condițiile tehnice, necesare aderării României la Spațiul Schengen, s-ar putea ca și România să nu recunoască impunerea de cote pentru refugiații ”destinați” a fi primiți în găzduire de România. Un astfel de pas pare a fi de neconceput pentru unii, dar și de mare curaj pentru alții, care sunt majoritari, de această dată, în România. Se crede că a trecut vremea umilirii, a batjocurii, atât de bine slujite de regimul Traian Băsescu. Este timpul ca să se vorbească în aceeași termeni și pentru România, așa cum se discută pentru Germania, Olanda, Franța, Ungaria sau Slovacia, Polonia, Cehia, Italia, Spania sau Anglia și…enumerarea poate să continue până la România și Bulgaria, oile negre ale țărilor care încearcă din răsputeri să se opună nu numai aderării la Spațiul Schengen, ci chiar a recunoașterii tuturor drepturilor pe care, ca stat al UE, România ar trebui să le aibă, fără nici o altă condiționare.

Pot fi, astfel, amintite drepturile privind libera circulație a forței de muncă în spațiul Uniunii Europene. Țări, precum Germania și Anglia, nu de puține ori au uzat de drepturile lor de a limita accesul lucrătorilor români pe teritoriile lor, invocând toate motivele de pe lume, fără însă a avea vreo justificare reală, în acord cu înțelegerile semnate în cuprinsul procedurilor de aderare.

Spațiul Schengen este pentru România mai mult decât garantarea liberei circulații. Este nodul gordian imposibil de desfăcut, imposibil de tăiat, pe care Europa, prin marile puteri , ni l-au făcut în jurul gâtului, încercând să ne felicite pentru acest ingenios colier, care ne creează avantaje, în a ne legăna sub coroana unui copac, astfel încât, să realizăm o desprindere de pământ, fără a elimina șansa de a ne înălța deasupra apelor, atunci când suntem loviți cu nuiele la tălpi. România nu merită o astfel de tortură. România are o memorie mult mai tânără, mult mai fragedă decât a Germaniei și a Franței, de exemplu, țări care ar putea să le vină și lor rândul să depindă de votul României. Un astfel de deznodământ nu va trebui să se lase prea mult așteptat. În acel moment, prea târziu pentru unii, România va arăta că știe să țină minte, că știe să dea o replică similară cu această atitudine de țară, din lumea a treia.

Sincer, nu prea mai avem nevoie de facilitățile spațiului Schengen. Am demonstrat că știm să ne descurcăm și cu ceea ce am reușit să adunăm, cu cea ce am reușit să avem. Poate acesta să fie și motivul ascuns ce o face pe Germania să ne țină la ușă. Cert este că drumul înainte nu se poate împiedica nici de Merkel, Hollande sau Cameron. România știe cum să se poarte cu oamenii și cu animalele, dar și cu cei care ne lovesc pe sub masă, în timp ce pe deasupra ne zâmbesc cuceritori.

”Germania s-a opus, în trecut, intrării României în Schengen, din cauza corupţiei din ţara noastră. Asta deşi România primise undă verde din partea Comisiei Europene”. Iată un subiect ce poate fi discutat și în cheia corupţiei, la fel de mari sau chiar mai mari din Germania, Olanda, Franța… Dacă suntem egali, egale să ne fie și responsabilitățile asumate de fiecare țari astfel încât să nu mai defilăm egali cu drepturi inegale.