Avishai Cohen Trio a adus la București o demonstrație a versatilității instrumentelor muzicale și a spiritului ludic în jazz

Cele două concerte susținute de Avishai Cohen Trio la Sala Radio din Capitală, sâmbătă și duminică, au adus spectatorilor o demonstrație a versatilității instrumentelor muzicale, dar și a spiritului ludic în muzică. Avishai Cohen, cunoscut ca unul dintre cei mai buni contrabasiști din lume, a folosit acest instrument ca element de percuție, prin intermediul unui arcuș sau în maniera clasică, prin ciupirea coardelor. De la ritmuri nostalgice la note pasionale ale muzicii vechi latino-americane, la dialoguri între instrumente — pian-contrabas, pian-tobe sau tobe-contrabas — concertul de duminică a reprezentat și o declarație de dragoste pentru spiritul ludic al muzicii. La mai puțin de un sfert de oră după începerea concertului, unul dintre spectatori l-a salutat pe muzician strigând „It’s good to have you here!” („Ne bucurăm să te vedem aici”—n.r.). „O să vă spun ce am spus și ieri seară (sâmbătă — n.r.). Mă simt binevenit. E multă căldură, multă prietenie aici”, a răspuns Avishai Cohen de pe scenă. Spre jumătatea concertului, contrabasistul a stabilit și regulile stricte ale manifestării: totul se va desfășura în mediul analog. „Știți… am venit de departe pentru acest concert, am făcut un efort special pentru asta. Și să vă văd cum scrieți sms-uri aici, în primul rând, chiar dacă scrieți cât de mult vă place acest concert… luați din bucuria spectatorilor”, s-a adresat muzicianul unei persoane din public.
Avishai Cohen Trio a venit la București în formula: Avishai Cohen — contrabas, Omri Mor — pian, Daniel Dor — tobe. Fiecare dintre muzicieni a avut momentul său de solo, fiind aplaudat îndelung de public. De altfel, și Omri Mor a folosit pianul său, la un moment dat, în altă manieră decât cea clasică, atingând și clapele pianului dar și coardele din cutia de rezonanță a instrumentului. După o oră de concert, cei trei muzicieni au fost chemați la „bis”. De data aceasta, Avishai Cohen a devenit și vocalist al ansamblului și a cântat „Alfonsina y el mar”, piesă urmată de „Vamonons Pal Monte”. Pe acest ultim cântec, întregul ansamblu s-a dezlănțuit, cu Avishai Cohen bătând ritmul pe suportul pentru arcușul de contrabas, pentru ca, la finalul momentului, cei trei să schimbe instrumentele între ei, iar Cohen a ajuns să cânte la pian. Chemați din nou de spectatorii din Sala Radio, muzicienii s-au întors pentru al doilea bis. „A fost o experiență incredibilă. Îmi este și greu să cred că a fost adevărat. Nu am sânge românesc. Eu de obicei caut, când merg într-o țară, să văd dacă am strămoși de acolo”, a spus contrabasistul, înaintea ultimei piese — „Remembering”. Avishai Cohen este unul dintre cei mai influenți instrumentiști contemporani, colaborând cu artiști precum Bobby McFerrin, Roy Hargrove, Paquito D’Rivera și Chick Corea. Alături de acesta din urmă, basistul a fondat trupa Origin, unde au cântat împreună timp de șase ani.
Noul său album, „From Darkness”, este creat în formula de trio. Materialul reprezintă întoarcerea la nucleul esențial al muzicii sale și, totodată, un nou început al unei călătorii ambițioase pe teritoriile creativității și forței expresive.