Ministerul Energiei: SUA urmăresc cu interes acțiunile întreprinse de România pe linia independenței energetice

 

Statele Unite ale Americii urmăresc cu interes acțiunile întreprinse de România pe linia independenței energetice, a afirmat luni ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, într-o întâlnire cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei remis AGERPRES.

‘Aflat la începutul misiunii sale în România, ambasadorul Hans Klemm a menționat că partea americană urmărește cu interes acțiunile întreprinse de țara noastră pe linia independenței energetice’, se arată în comunicatul citat.

Diplomatul american a arătat că realizările României în ceea ce privește creșterea economică și îmbunătățirea mediului de afaceri trebuie să fie mai vizibile pe plan internațional printr-o informare adecvată celor potențial interesați.

‘Deși cunosc realizările țării dumneavoastră în domeniul creșterii economice și unele progrese în sensul îmbunătățirii mediului de afaceri, apreciez că se impune ca acestea să fie mai vizibile în plan internațional, printr-o informare și prezentare adecvată celor potențial interesați, în toate ocaziile’, a declarat Hans Klemm.

La rândul său, ministrul Energiei i-a solicitat ambasadorului SUA la București să sprijine diseminarea, în rândul mediului de afaceri din țara sa, a oportunităților de investiții existente în domeniul energetic din România.

‘Apreciem că am învățat multe din erorile perioadei anterioare, iar prin măsurile luate, în special prin adoptarea noului Cod Fiscal, am creat unul dintre cele mai favorabile momente în ceea ce privește mediul de afaceri și investițional din România. Dorim să asigurăm un mediu de afaceri mult mai predictibil, cu o legislație stabilă, care să favorizeze atât antreprenorii, cât și pe beneficiarii investițiilor’, a precizat Andrei Gerea.

Ministrul român a prezentat prioritățile în domeniul energetic, amintind de principalele proiecte în domeniul gazelor naturale, atât în ce privește producția, cât și infrastructura de transport, precum și de proiectele din domeniul energiei electrice (stadiul proiectului blocurilor 3 și 4 CNE Cernavodă, proiectul hidrocentralei cu pompaj de la Tarnița, energia electrică regenerabilă, energia produsă în centralele pe cărbune etc). Totodată, Gerea a vorbit și despre stadiul pregătirii Strategiei naționale în domeniul energiei, anunțând că noile capitole vor fi supuse dezbaterii publice în perioada următoare.

La finele lunii iulie 2015, volumul total al schimburilor comerciale România — SUA a fost de 1,173 miliarde de dolari, cu 18% peste nivelul perioadei similare a anului 2014, atât exportul cât și importul înregistrând creșteri cu 17% și, respectiv, cu 20%, potrivit datelor Ministerului Energiei.

În 2014, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 2,208 miliarde de dolari, cu 18,6% peste nivelul anului 2013. Exportul a fost de 1,303 miliarde de dolari (locul 14 în topul de destinție a mărfurilor românești, cu o pondere de 1,86%), iar importul 905 milioane dolari (locul 19 în topul țărilor mărfurilor importate în România, cu o pondere de 1,16%).

La 31 august 2015, conform datelor Oficiului Național Registrul Comerțului, în România erau înregistrate 7.027 societăți cu capital SUA, cu un capital investit de 1,3 miliarde dolari, reprezentând 2,47% din capitalul străin subscris, ceea ce plasează SUA pe locul 11 în topul țărilor care au investit în România.