Coreea de Nord lucrează la un nou tunel, cu intenţia de a efectua un nou test nuclear

Coreea de Nord construieşte un nou tunel la un poligon de teste nucleare, cu intenţia de a detona armament atomic, anunţă surse sud-coreene citate de agenţia de presă Reuters.Complexul unde sunt mobilizaţi muncitori şi vehicule pentru construirea unui nou tunel se află pe coasta estică a Coreei de Nord, unde au fost efectuate anterior trei teste nucleare, a transmis agenţia de ştiri Yonhap, citând o sursă guvernamentală.

„Faptul că se construieşte un nou tunel sugerează intenţia de a efectua un test nuclear la un moment dat”, a transmis sursa citată de agenţia sud-coreeană. Nu există nicio dovadă care să conducă la faptul că această pregătire serveşte unui test iminent, a adăugat sursa.

Informaţia a apărut în contextul în care liderii din Coreea de Sud, Japonia şi China trebuie să se întâlnească duminică în Seul, unde vor discuta probabil despre programul privind armele de distrugere în masă ale Coreei de Nord.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, va mai efectua duminică o vizită separată, pentru a discuta cu oficialii sud-coreeni despre răspunsul la ameninţarea balistică şi nucleară venită din partea Coreei de Nord.Coreea de Nord lucrează în mod constant la programul său nuclear, însă un al patrulea test nu era văzut ca iminent, mai ales după ce această ţară a acceptat în august să coopereze cu statul sud-coreean pentru relaxarea tensiunilor din Peninsulă şi pentru îmbunătăţirea relaţiilor.