Breaking News

Pentru evitarea depresiei se recomandă o alimentație săracă în zaharuri și bogată în fibre (studiu)

 

O alimentație cu un index glicemic ridicat face să crească riscul instalării unei depresii, asociere pusă în evidență de o echipă americană de specialiști de la mai multe universități, relatează passionsante.be.

Cercetătorii au examinat datele a circa 70.000 de femei observate timp de trei ani. Au fost studiate în amănunțime obiceiurile lor alimentare, îndeosebi în privința consumului de glucide (zaharuri), fibre și semințe (întregi sau rafinate). A fost stabilit un indice glicemic global pentru fiecare persoană, acesta clasând alimentele în funcție de creșterea glicemiei (nivelului de zahăr) pe care o provoacă atunci când sunt consumate. Oamenii de știință au luat în considerare și încărcătura glicemică, ce ține seama atât de aporturile în glucide specifice alimentului, cât și de cantitatea conținută într-o porție normală, lucru care permite comparații mai realiste. Termenul de „glycemic load” a fost introdus de cercetătorii de la Harvard pentru a defini efectul asupra glicemiei al unei porții dintr-un anumit aliment.

Cu cât indexul glicemic este mai ridicat, cu atât riscul de depresie crește — a fost rezultatul experimentului. Diferența a fost de 22% între grupul cu indexul cel mai scăzut și cel cu indexul cel mai ridicat. La creșterea riscului contribuie în mod diferit toate glucidele, dar mai ales zahărul adăugat. O alimentație bogată în fibre și în semințe întregi acționează în schimb ca element protector.

În plus, grupul cu indexul glicemic ridicat se caracterizează — în mod global — și printr-un indice de masă corporală (IMC) mai defavorabil, mai puțină activitate fizică și o alimentație mai dezechilibrată.

Cercetătorii afirmă că vor efectua și alte studii pentru a stabili dacă un regim alimentar cu indice glicemic scăzut poate fi vizat ca soluție complementară în prevenirea sau tratarea depresiei, încheie passionsante.be.