Peste două treimi dintre copiii refugiaților sirieni în Turcia nu frecventează cursurile unei școli, o situație ce ar putea avea consecințe periculoase pentru o întreagă generație, avertizează un raport al organizației nonguvernamentale Human Rights Watch (HRW), dat publicității luni, transmite DPA. Din cei mai mult de 700.000 de copii sirieni de vârstă școlară, numai 200.000 au urmat anul trecut cursurile unei unități de învățământ, notează raportul, care scoate în evidență bariera lingvistică și dificultățile financiare cu care se confruntă familiile de refugiați.
‘Dacă un copil nu frecventează școala, acest lucru va crea mari probleme în viitor; (acești copii) vor sfârși pe străzi sau se vor întoarce în Siria pentru a muri luptând, ori se vor radicaliza ca extremiști, sau vor muri pe mare încercând să ajungă în Europa’, se spune în raportul HRW, care face apel la guvernul turc și la comunitatea internațională să facă demersurile necesare pentru a asigura școlarizarea refugiaților în Turcia.
Ministerul Educației de la Ankara le-a permis din septembrie 2014 copiilor sirieni să urmeze școli publice, însă există o lipsă de sprijin pentru vorbitorii altor limbi decât turca, iar școlarizarea în limba arabă este limitată. Totodată, mulți copii muncesc pentru a-și ajuta familiile.
Potrivit activistului pentru drepturile copilului și câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, Kailash Satyarthi, întreruperea educației constituie una dintre cele mai mari amenințări pe termen lung pentru familiile de migranți. Într-un interviu acordat DPA, el a subliniat că sunt necesare mai multe investiții pentru a se asigura continuarea cursurilor școlare de către copiii migranților, și a cerut corporațiilor să direcționeze o parte din fondurile pentru acțiuni caritabile în sprijinul țărilor confruntate cu această problemă.