Președinție: Iohannis a subliniat, în Malta, necesitatea unui parteneriat puternic UE – Africa privind combaterea migrației ilegale

IohannisPreședintele Klaus Iohannis a subliniat, în Malta, necesitatea unui parteneriat puternic UE – Africa, în care statele membre ale Uniunii și țările africane să acționeze împreună pentru a identifica soluții comune în ceea ce privește combaterea migrației ilegale, informează Administrația Prezidențială. Într-un comunicat de presă remis, vineri, AGERPRES, instituția amintește că șeful statului a participat, miercuri și joi, la Summitul Uniunea Europeană (UE) — Africa privind migrația, precum și la Reuniunea informală a Consiliului European, ambele evenimente desfășurându-se la Valletta (Malta).
Potrivit sursei citate, în cadrul Summitului UE — Africa au fost adoptate două documente cadru — Declarația politică și Planul de acțiune — „menite să genereze un parteneriat real pentru soluționarea cauzelor profunde ale migrației”.
De asemenea, a fost semnat documentul constitutiv al Fondului Fiduciar pentru combaterea migrației din Africa, prin care vor fi alocate acestui scop 1,8 miliarde de euro, finanțate majoritar din bugetul UE, la care se vor adăuga și contribuții suplimentare ale statelor membre ale Uniunii. România va avea o contribuție suplimentară de 100.000 de euro, se arată în comunicat.
„În cadrul dezbaterilor, președintele României a subliniat necesitatea unui parteneriat puternic UE — Africa, în care statele membre ale Uniunii și țările africane să acționeze împreună pentru a identifica soluții comune în ceea ce privește combaterea migrației ilegale. Președintele Klaus Iohannis a arătat că este nevoie, totodată, de o reformare a asistenței pentru dezvoltare”, precizează Administrația Prezidențială.
Conform comunicatului menționat, reuniunea informală a Consiliului European a fost dedicată evaluării stadiului implementării măsurilor deja decise la nivel european în domeniul migrației, cu referire la consolidarea cooperării cu statele terțe, îndeosebi cu Turcia, și întărirea controlului la frontierele externe ale UE.
Referitor la cooperarea cu Turcia, s-a reiterat faptul că implementarea Planului de Acțiune în domeniul migrației UE-Turcia este „prioritară” pentru asigurarea controlului fluxurilor migratorii și pentru reducerea presiunii asupra statelor aflate pe ruta de migrație din regiunea Balcanilor de Vest.
„În ceea ce privește securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, președintele României a subliniat necesitatea unor eforturi suplimentare și a unei mai bune cooperări între statele membre în direcția unui control mult mai eficient la frontierele externe ale Uniunii”, se arată în finalul comunicatului citat.