Breaking News

Modul în care au fost executate și planificate atentatele din Paris — un semnal de alarmă

paris-1-465x215Modul în care au fost executate și planificate în prealabil atentatele de vineri seara din Paris reprezintă un semnal de alarmă serios, a declarat pentru CNN un oficial american în domeniul contraterorismului.

Atacurile au fost desfășurate după tactici care seamănă cu cele folosite de unele grupări teroriste, cum ar fi focusarea al-Qaeda pe un număr mare de victime și pe ideea de a avea astfel vizibilitate, dar și modalitatea restrânsă, tactică ce poartă mai degrabă semnătura atacurilor Statului Islamic și militanților islamiști.

Sursa citată a precizat că deocamdată nu este clar cine este responsabil de producerea atentatelor.

Cel puțin 153 de persoane au fost ucise în atentatele de la Paris, potrivit CNN. Peste 200 de persoane au fost rănite, dintre care 80 sunt în stare gravă, au indicat surse apropiate anchetei, conform AFP. Opt teroriști au murit, din care șapte s-au aruncat în aer, conform acelorași surse citate de AFP.

 Opt teroriști morți în atentatele de la Paris

Opt „teroriști” și-au pierdut viața vineri seară în atentatele de la Paris, dintre care șapte s-au aruncat în aer, potrivit primelor constatări ale anchetatorilor, a făcut cunoscut pentru AFP o sursă apropiată anchetei.

Patru dintre acești agresori au murit în sala de spectacole Bataclanm, dintre care trei acționând o centură cu explozivi, ultimul fiind ucis în timpul asaltului forțelor de ordine. Trei kamikaze au murit la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, în apropiere de Bataclan, a detaliat sursa.

Posibili „complici sau coautori în libertate”, potrivit procurorului însărcinat cu ancheta

Ancheta care a fost deschisă după atentatele comise vineri la Paris va permite să se stabilească dacă există „complici și coautori în libertate”, a afirmat sâmbătă procurorul Parisului, François Molins, potrivit AFP.

Justiția franceză a deschis o anchetă pentru „asasinate în relație cu o acțiune teroristă” și „conspirație”, a precizat magistratul însărcinat cu ancheta. Conform autorităților, au fost cel puțin șapte teroriști, dintre care patru în sala de spectacole Bataclan și cel puțin trei în apropiere de Stade de France, la periferia Parisului.