Pentru viaţa de zi cu zi, organismul are nevoie de energie, care provine mai ales din glucide. Acestea sunt transportate prin sânge la nivelul celulelor şi transformate în energie. Pentru a beneficia de glucoză, celulele au nevoie deinsulină, care se produce în pancreas. În cazul diabetului zaharat, celulele pancreatice eliberează o cantitate insuficientă de insulină, rezultatul fiind creşterea glucozei în sânge şi producerea diabetului zaharat.
Un diabet zaharat neglijat sau netratat duce la calcifierea arterelor (arterioscleroză). Aceasta este cauza hipertensiunii arteriale, a tulburărilor de circulaţie la nivelul picioarelor (care vor determina apariţia durerilor în timpul mersului), a infarctului miocardic sau a accidentelor vasculare cerebrale.
Din cauza hiperglicemiei apar şi leziuni ale vaselor mici de sânge. Acestea sunt responsabile de modificările patologice apărute la nivelul ochilor şi al rinichilor. „Leziunile diabetice” ale sistemului nervos (neuropatia diabetică) se manifestă prin tulburări de sensibilitate, furnicături, senzaţii de arsură şi durere la nivelul picioarelor şi mâinilor.
Iată câteva sfaturi utile pentru a evita apariția complicațiilor diabetului zaharat
- Încercaţi să slăbiţi câteva kilograme.
- Tratamentul cu antidiabetice orale nu exclude regimul dietetic şi exerciţiul fizic.
- Nu credeţi în niciun caz în doza zilnică de tablete.
- Evitaţi pe cât posibil consumul de alcool şi nu fumaţi.
- Acordaţi atenţie solicitărilor fizice neobişnuite.
- Învătaţi simptomele unei hipoglicemii. În cazul unor manifestări deosebite contactaţi de urgenţă medicul.
- Păstraţi totdeauna la îndemână un plic de zahăr.
- Măsuraţi zilnic glicemia, greutatea corporală si tensiunea arterială.
- Inspectaţi regulat picioarele şi acordaţi atenţie prezenţei unor leziuni sau inflamaţii.
- Comunicaţi fiecărui medic care vă consultă faptul că sunteţi diagnosticat cudiabet zaharatşi medicamentele pe care le utilizaţi.