Adi Cristi
Adi Cristi

CLARIFICĂRI FUNDAMENTALE

 

Adi Cristi

Adi Cristi

Dacian Cioloș și-a făcut guvern. Un guvern al său și nu al lui Klaus Iohannis. Unde dai și unde crapă, ne corectează imediat vorba populară, amintindu-ne de zbaterea monosilabică a președintelui care și-a dorit dintr-un început să aibă ”guvernul lui”.  ”Băiat bun”, după cum îl caracteriza bunicul său din Ardeal, primul ministru desemnat se pare că a reușit să-i facă temele pentru acasă, pentru a se prezenta mâine în fața Parlamentului la examenul de trecere prin votul legislativului a ceea ce numim un guvern de tehnocrați, de specialiști. Vorba vine, căci, chiar dacă ar fi așa, au grijă analiștii politici să scoată din piatră seacă reflexele politicianiste ale unora din cei 22 de guvernanți. Au și  u au dreptate, descoperind o majoritate care nu are astfel de antecedente, cu coloratură politică.  Guvernul Cioloș, înainte de a fi intrat în pâinea cea de toate zilele, seamănă mai mult cu o echipă de juniori, printre care s-au mai rătăcit vreo doi, trei seniori, gen: Lazăr Comănescu, Adrian Curaj sau Vasile Dâncu. În rest, oameni tineri, bine așezați profesional, care ”și-au pierdut timpul” în folosul profesiei lor, devenind specialiști incontestabili, probați în bătăliile pe care cariera fiecăruia le-au avut de înfruntat. Acum urmează o probă de foc. Aceea a verificării potențialului lor managerial, curajului și, mai ales, priceperii de a coordona nu un proiect, nu o întreprindere, nu o comisie europeană, ci pur și simplu o țară, prin ministerele pe care fiecare și le asumă.

Un guvern apolitic devine o glumă într-un Parlament sfâșiat de luptele politice întreținute de Klaus Iohannis pe de o parte și de liderii partidelor politice pe de altă parte. Iluzia trecerii guvernului cu votul majorității parlamentare deja anunțată, în care sunt incluse toate forțele politice în afara ALDE, va fi spulberată de majoritatea politică reală a Parlamentului, majoritate care până la această oră nu a fost denunțată de nici un partid din cele care o formează (PSD, UNPR, ALDE, Minorități). Astfel, Guvernul Cioloș va deveni, fără doar și poate, prizonierul acestei majorități politice, fiind practic obligat să țină cont de votul suveran al Parlamentului.

Un astfel de comentariu riscă să scoată din nou tinerii în stradă. ”Lasă-i să iasă, să se mai anime nopțile și bulevardele”. Klaus Iohannis devine cu fiecare reacție a străzii sursa de inspirație a acesteia. Una dintre cele mai aberante propuneri, oferită sub formă de cartof fierbinte președintelui, este și tâmpenia lansată în spațiul online, pe blogul lui Klaus Iohannis, prin care i se cere Tătucului să nu mai lase pensionarii să voteze! Această aiuritoare indicație prețioasă a străzii, care, crede mulțimea, va fi rezolvată așa cum a căzut și guvernul Ponta, vine și pune deja gaz pe foc. Guvernul Cioloș nu s-a așezat încă în Palatul Victoria că sunt semne că va pleca, chiar înainte de a se așeza.

Din stradă, în afara gălăgiei și a mesajelor ultimative ale celor care cred că gura mare ține loc de neuroni, mai vine și o huruială, o tensiune de furtună, un uragan al celor care astfel se simt nu numai minimalizați, nu numai batjocoriți, dar și mințiți de cei care sunt pe punctul de a strica ceea ce s-a construit bine, dar care a supărat cancelariile europene. Aceeași Europă care ni-l trimite pe Cioloș să ne învețe ce este bun pentru noi și ce nu este bun, funcție de ce este bun pentru ei și ce nu este bun.

Nu pot să nu vorbesc de bine componența acestui guvern Cioloș, chiar dacă Andrei Baciu, propunerea pentru Ministru Sănătății a eșuat într-un  pictorial sexy sau Anca Dana Paliu Dragu, propunerea pentru Ministrul Finanțelor, a fost descoperită ca făcând parte din echipa FMI în 2010, an în care României i s-au impus tăierile de salariu pentru a corespunde cerințelor FMI! ”Vorba bună” despre Guvern o decontez prezumției pe care o acord tineretului, dorinței lui de afirmare, energiei și mai ales curajului de a schimba lucrurile anchilozate de 25 de ani de bătut apa în piuă!

Avem nevoie de clarificări fundamentale. Cine dictează în România? Cine conduce România? Care este rolul societății civile și, mai ales, cine este societatea civilă și ce rol are strada în dictatul din Piața Universității?

ADI CRISTI