Adi Cristi
Adi Cristi

CÂINII DE TERORIȘTI

 

Adi Cristi

Adi Cristi

Ne aflăm în război. În plin război mondial. Statele democrate luptă cu Statul Islamic. Franța încearcă să-și vindece rănile sau să uite arsura morții, prin acțiuni ferme împotriva celor care le-au ucis 132 de oameni nevinovați, oameni care au ieșit la restaurante, terase,  săli de spectacole, stadioane sau pur și simplu au trecut pe stradă într-un moment ce s-a dovedit a fi fatal pentru ei. Teroriștii au deschis din nou focul ucigător, așa cum au făcut-o la începutul aceluiași an 2015, în redacția săptămânalului Charlie Hebdo.

Franța nu mai acceptă să piardă nici o viață nevinovată. A început atacul asupra teroriștilor oriunde s-ar afla aceștia, dar ai ales asupra teritoriilor ocupate de teroriștii organizației Stat Islamic.

”Zece avioane de luptă ale Franţei au lovit a doua seară consecutiv bastionul Statului Islamic din Siria. 16 bombe au fost lansate asupra provinciei Raqqa, în urma raidurilor coordonate cu Statele Unite ale Americii. Cu o seară în urmă, alte 20 de proiectile au vizat aceeaşi parte a teritoriului din Siria, controlat de jihadiştii ISIS.

Între timp, poliţia din Franţa continuă acţiunile în forţă. Alte 128 de percheziţii anti-tero au fost efectuate pe întreg teritoriul Franţei, în baza stării de urgenţă, decretată după masacrul din Paris.

Am mobilizat 115.000 de poliţişti, jandarmi şi militari pe întreg teritoriul naţional pentru a asigura protecţia cetăţenilor francezi. Am efectuat percheziţii, verificări administrative la domiciliu”, a spus Bernard Cazeneuve, ministrul de Interne al Franţei.

Al optulea suspect care ar fi implicat direct în atentatele din Paris rămâne în libertate. Poliţia belgiană a dat publicităţii o nouă fotografie cu Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani. Pe numele său a fost emis un mandat internaţional de arestare. El este descris ca fiind foarte periculos şi este posibil să fie înarmat.

Tragedia de la Paris i-a determinat pe francezi să ia o măsură în premieră. Ministrul Apărării a invocat un articol din tratatele europene similar articolului cinci al NATO, loial principiului „toţi pentru unul şi unul pentru toţi”. Guvernul francez vrea ajutorul tuturor statelor Uniunii Europene în teatrele de operaţiuni şi în războiul cu Statul Islamic”.

Războiul este mondial, atâta timp cât sunt implicate principalele state ale lumii, de la SUA la membrii NATO, precum și la toate țările Uniunii Europene, atâta timp cât Franța a invocat accesarea art.42 din tratatul european al funcționării UE.

Astfel, se poate vorbi despre o angajare totală a Europei și a țărilor de dincolo de ocean împotriva nucleului terorismului din lume Statul Islamic, organizație care, înainte de toate, poate fi considerată o bombă activată în interiorul islamismului.

„Astăzi, Franţa a cerut sprijinul şi asistenţa întregii Europe, iar astăzi toată Europa, unanim, răspunde «da»”, a afirmat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă.

Federica Mogherini a precizat că decizia de a accepta solicitarea Franţei aparţine miniştrilor Apărării din statele Uniunii Europene şi nu are nevoie de alte formalităţi”.

Mai mult în sprijinul acestei lupte deschise au intervenit și hackerii. ”Anonymous a spart conturile de social media pe care le aveau presupuşi jihadişti şi a făcut publice mai ales detaliile personale ale celor implicaţi în procesul de recrutare ISIS. Informaţiile personale ale suspecţilor extremişti au început să apară după ce Anonymous „a declarat război” ISIS, în urma atacurilor de la Paris.
Hackerii au făcut publică o listă de conturi pe Twitter şi de site-urile pe care operează jihadiştii. Cel puţin o postare, văzută de jurnaliştii de la The Independent, conţine detalii personale, inclusiv adresa fizică a unui individ care pretinde a fi un recrutor ISIS în Europa.
Mai mult, Anonymous susţin că atacat cu succes mii de conturi de pe reţele de socializare, iar mai multe site-urile pe care le-au identificat a fi asociate cu ISIS au fost distruse.  De la debutul „Operaţiunii ISIS”, Anonymous ar fi responsabil pentru eliminarea a peste 5.500 de conturi suspecte”.

Această coagulare de forțe împotriva terorismului este un semn de sănătate a sistemului și o garanție că ”nu mor caii când vor câinii… de teroriști”!